Ammattijärjestö Tehy keräsi sote-alan työntekijöiltä omakohtaisia kokemuksia työssä koetusta väkivallasta ja sen uhasta. Tulokset ovat karua luettavaa.
Ensihoitaja Mikaela Kauppala on yksi kirjaan osallistuneista. Hänen kokemuksensa mukaan väkivalta alalla on yleistynyt.
– Kyllä mä luulen, että melkein jokainen on kokenut sitä väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Se ei ollut aiemmin niin yleistä, se on vähitellen hiipinyt tähän työhön.
Mistä tämä kehitys voi johtua?
– Onko päihteiden käyttö tavallisempaa? Voivatko ihmiset huonommin kuin aiemmin? Vai eikö meitä enää arvosteta samalla tavalla kuin 20 vuotta sitten?
11:31Sote-studiossa tänään: Hoitajien omakohtaiset väkivaltakokemukset avaavat työn pimeää puolta
"Olisi voinut käydä oikein huonostikin"
Kauppala itse on välttynyt pahimmalta.
– Minulla on ollut tuuria, että ei ole sellaista, että joku olisi potkinut tai lyönyt, mutta on ollut vaaratilanteita. Olisi voinut käydä oikein huonostikin.
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi. |
Vaara pysyy takaraivossa.
– Kyllä sitä aina pitää olla varuillaan. Mutta edelleen pidän työstäni ja suurin osa on kiitollisia ja ystävällisiä. Yhteishenki on se, josta täällä tykätään ja se voittaa, toteaa Kauppala.
Onko hyväksytty se, että sitä nyt vaan tapahtuu?
– Jotenkin tuntuu, että osittain kyllä.
Haastattelu on katsottavissa artikkelin alun videolta.