Tänään saatat nähdä hoitajalla mustan silmän hyvästä syystä: "Älä vedä meitä turpaan"

Hiuksista repimistä, päälle sylkemistä, uhkailua, vainoamista: Viihtyisitkö työpaikallasi, jos arkesi olisi tällaista? Tervetuloa hoito-alalle, joka aloitti maanantaina Nyrkkisääntö-kampanjan, jotta alalla arkea olevasta väkivallasta ja sen uhasta tulisi nykyistä näkyvämpää ja jotta siihen puututtaisiin valtiotasolta.

69 prosenttia Tehyn kyselyyn vastanneista hoitoalan työntekijöistä kertoi vuonna 2021 kokeneensa väkivaltaa  tai sen uhkaa työssään. Kyselyyn vastanneista 39 prosentin mukaan väkivallasta esihenkilöille tai muuten eteenpäin kertominen ei johtanut minkäänlaisiin jatkotoimiin. 

Työnantajan on aika ottaa tämä vakavasti, täytyy olla ennakoivia toimia, niihin täytyy puuttua, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen jyrähti MTV:n Huomenta Suomessa.

Myös Tehyn juristi Inka Lehtinen vaatii työnantajilta asennemuutosta.

– Voi, oliko tämä ensimmäinen kerta? Näitä tulee, kuuluu alaan, kasvata nahkaa, kuvailee Lehtinen esihenkilöiden vastauksia alaisille.

Lehtisen mukaan hoitoalan väkivaltatilanteista tehdään hävettävän vähän rikosilmoituksia tai työturvallisuusilmoituksia, sillä tilanteita kuvaillaan osaksi alaa.

"Älä vedä meitä turpaan"

Sote-alan työntekijöiden Nyrkkisääntö-kampanja näkyy maanantaista alkaen sosiaalisessa mediassa sekä konkreettisesti työpaikoilla.Tampereella ja Kemissä sote-alan työntekijöitä saapuu työpaikalle silmä mustaksi meikattuna. Musta silmä on symboli alan vaietulle väkivallalle.

Lehtisen ja Rytkösen mielestä kahden vuoden takaisen kyselyn hurjat lukemat ovat vain pahenemaan päin, sillä myös yhteiskunnan pahoinvointi on kasvanut.

On aika hurjaa, että me joudumme pyytämään kansalaisilta, että älä vedä meitä turpaan, Rytkönen jatkaa.

Poliittisilta päättäjiltä Tehy tavoittelee riittävää henkilöstöä sote-alalle, jotta työpaikkojen vaaratilanteet vähenisivät – niin potilaiden kuin hoitajienkin vaaratilanteet. Lisäksi alalla olisi olla työkalupakki, jonka mukaan toimia ennakoivasti uhkaavissa tilanteissa. Tähän kaikkeen tarvitaan resursseja, Rytkönen ja Lehtinen penäävät.

– Yksintyöskentely on yksi suurimpia väkivallan riskiä lisääviä tekijöitä, sillä kiire ja liian vähäinen henkilöstö johtavat väistämättä riskien ottamiseen. Jos sote-alalle ei maassamme pystytä turvaamaan riittävästi henkilöstöä, tulee väkivalta ja sen uhka lisääntymään työpaikoilla merkittävästi, kertoo työpaikkaväkivaltaan perehtynyt Tehyn juristi Lehtinen Tehyn tiedotteessa.

Tehy hakee myös muutoksia rikos- ja työturvallisuuslakeihin. Virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen kuuluu koskea koko sote-alaa tasapuolisesti.

– Jos lääkäri ja hoitaja pahoinpidellään samassa huoneessa, niin lääkäri on ollut arvokkaampi, siitä saa ankaramman rangaistuksen. Tällä ei ole mitään loogista selitystä, miksi nämä kaksi ammattilaista ovat niin eriarvoisessa asemassa, Lehtinen ihmettelee.

”Minua on lyöty, potkittu, raavittu, otettu kiinni kädestä, syljetty päälle, haukuttu ja uhattu tappaa.” Hoitaja kuvailee Tehyn kyselyssä.

Väkivaltaa ei koeta pelkästään ensihoidossa tai päivystyksessä, vaan myös esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, neuvoloissa ja jopa synnytysosastolla.

”Terveyskeskuksen vuodeosastolla potilaat ovat lyöneet, purreet, kourineet ja haukkuneet. Psykiatrian puolella potilas on taas uhannut viiltää kurkkuni auki. Lisäksi on uhkailtu väkivallalla useita kertoja, on heitetty tavaroilla ja syljetty päälle”. – Sairaanhoitaja

Ollaan ammatissa, jossa yritämme toisia ihmisiä auttaa ja koemme sen takia väkivaltaa, Rytkönen jatkaa.

Suoran väkivallan lisäksi tehyläisiltä on tullut viestiä myös monenlaisista uhkauksista ja vainoamisesta – myös vapaa-ajallaan.

On valitettavasti niitäkin yhteydenottoja, että jäsenemme kokevat vainoamista, joku seuraa Prisman parkkipaikalla tai lähettää satoja viestejä, on yhteydessä kotiin, puolisoon, työnantajiin, uhkaa tehdä sinusta ilmoituksia Valviran täyteen, Lehtinen luettelee.

Voit katsoa Tehyn Rytkösen ja Lehtisen koko haastattelun tästä.

 

Lue myös:

    Uusimmat