Sote- ja kasvatusalalla halutaan eroon työntekijöitä kohtaan tapahtuvasta väkivallasta. Tehystä kerrotaan MTV Uutisille muun muassa, että he saavat jatkuvasti yhteydenottoja puukotuksen uhreilta. Uudessa Nyrkkisääntö-kirjassa alan ammattilaiset kertovat väkivaltakokemuksistaan.
Ammattijärjestö Tehy keräsi sote-alan työntekijöiltä omakohtaisia kokemuksia työssä koetusta väkivallasta ja sen uhkasta.
– Kävin läpi 540 kokijaa ja heidän hyvin raakoja väkivaltakokemuksia, jotka toistuu, niin kyllä se oli pysäyttävää, toteaa tietokirjailija Jenny Rostain.
– Muun muassa nämä kokemukset, joita kirjassa esitetään, on testamentti sille, kuinka huonosti ihmiset voi yleisesti meidän yhteiskunnassa ja kuinka paljon tukea ja apua tarvittaisiin vielä enemmän, Rostain jatkaa.
Tehyn vuoden 2021 kyselyn mukaan noin 70 prosenttia vastaajista kertoi, että on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään.
– Tilastollisesti ensihoidossa kohdataan eniten väkivaltaa, mutta todellisuudessa sitä tapahtuu kaikkialla, päivystyksissä, vuodeosastoilla, neuvoloissa ja niin edelleen, kertoo Tehyn juristi Inka Lehtinen.
Millaisissa tilanteissa?
– Siihen ei ole mitään selkeää ennakoivaa tekijää, sillä tekijäjoukko on niin moninainen. Tilanne voi olla hoitotoimenpide tai ensihoitajilla vasta henkilötietojen kysymisen vaiheessa.
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi. |
"Ensihoitajan pahoinpitelystä selviää yleensä sakoilla"
Juristi kertoo, että Ranskassa herättiin samaan ilmiöön puukotukseen kuolleen hoitajan jälkeen. Puukotuksia tapahtuu täälläkin.
– Hoitajia puukotetaan, ei nyt päivittäin, mutta se on jatkuvaa. Tulee jatkuvasti yhteydenottoja puukotuksen uhreilta itsellenikin, toteaa Lehtinen.
Ovatko eri ammattiryhmät yhdenvertaisi lain edessä?
– Ensihoitajan pahoinpitelystä selviää yleensä sakoilla, mutta poliisi virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen kautta on aina vankeudesta lähtien se rangaistusasteikko.
Lehtisen ja Rostainin mukaan väkivalta sivuutetaan liian usein.
– Uhrit itse ajattelee, että tämä kuuluu jollain tavalla työnkuvaan, mutta myös työnantajat olettaa, että kyllä työpäivän lomaan yksi nyrkinisku silloin tällöin kuuluu, toteaa Lehtinen.
Kirjan ensimmäinen kappale luovutettiin pääministeri Petteri Orpolle.