Vuokrasta ei tule laskua, joten se täytyy muistaa maksaa itse.
Moni muuttaa syksyksi uuteen vuokra-asuntoon esimerkiksi opiskelujen alettua. Sähkösopimukset ja nettiliittymät on hankittu, mutta ensikertalaiselle saattaa tulla yllätyksenä, että vuokran maksaminen pitää "vain muistaa".
Lue myös: Talvinen parvekemoka voi aiheuttaa ikävän vesivahingon – tiesitkö tämän vuokralaisen vastuusta?
Tuleeko vuokrasta lasku?
Moni on tottunut maksamaan kuluja esimerkiksi laskun kilahtaessa sähköpostiin. Vuokrasta varsinaista laskua ei kuitenkaan yleensä tule.
On siis vuokralaisen omalla vastuulla maksaa vuokra ajallaan laskun odottelemisen sijaan.
Myös MTV Uutisten lifestyle-toimituksessa oli kultaisina nuoruusvuosina esimerkiksi soiteltu olemattoman laskun perään ennen kuin totuus vuokranmaksusta oli paljastunut.
– Tuo hämmensi minuakin aikanaan! En tiennyt, että se on niin sanotusti omalla vastuulla, toimituksesta todetaan.
Koska vuokra maksetaan?
Vuokra tulee maksaa sopimuksessa määrättynä ajankohtana. Jos mitään ei ole sovittu, vuokra maksetaan kuukauden toisena päivänä, muistuttaa Kuluttaja- ja kilpailuvirasto. Maksuvelvollisuus alkaa heti, kun asunnon saa hallintaansa, vaikka tuo päivä ei olisikaan varsinainen muuttopäivä. Samaan tapaan vuokraa maksetaan irtisanomisajan loppuun asti, vaikka muuttamaan pääsisi sitä ennen.
Muista myös, että sitova vuokrasopimus voi saada alkunsa jo sähköpostitse tai tekstiviestitse käydyssä keskustelussa.
Mitä muuta ensiasuntoon? Tarkista lista!
Muista vakuutukset
Vakuutusyhtiö If muistuttaa, että vakuutukset tulee ottaa tarpeeksi ajoissa. Kotivakuutus on monille tuttu, sillä se on yleensä asunnon vuokraamisen perusvaatimuksia. Oikeusturvavakuutuksesta on harvempi kuullut. Se kattaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja riita- ja rikosasioissa.
– On tärkeä tietää, että oikeusturvavakuutuksen pitää olla voimassa jo asuntokauppakirjaa tai vuokrasopimusta allekirjoitettaessa, jotta se kattaa näitä sopimuksia koskevat mahdolliset riidat. Tämä on valitettavan harvoin tiedossa vakuutuksenottajilla, If kertoo blogissaan.
Tärkeää olisi, ettei vakuutus katkea esimerkiksi muuton takia.
– Uutta sopimusta solmiessa oikeusturvavakuutus voi hyvin olla myös edellisen asunnon kotivakuutuksen kautta voimassa tai nuoren kohdalla vanhempien kotivakuutuksessa, kunnes muuttaa uuteen asuntoon.
Varusta keittiön kaapit
Kun asuu yksin, saa myös kokata yksin. Yksinasuja on vapaa tekemään itselleen mieleistä ruokaa, mutta toisaalta ensiasunnosta ei löydy samanlaisia kotivaroja kuin vanhempien kaapeista.
Lue myös: Hyödynnätkö jo sähköä säästävää ruoanvalmistustapaa? Helposti arkiruokaa perheelle: "Vain mielikuvitus on rajana"
Marttojen mukaan kodin kuiva-ainekaappeihin tulisi ostaa kahvia tai muuta juomaa sekä ruoka-aineksia, kuten pastaa ja riisiä, puurohiutaleita ja erilaisia säilykkeitä, kuten kalaa, tomaattimurskaa ja ananasta.
Jääkaappiin kannattaa varata levitettä leipien päälle sekä perusmausteita, kuten ketsuppia ja sinappia. Mausteinen kastikekin voi olla tarpeen.
Jos mielit leipaista itse esimerkiksi leipää, muista hankkia jauhojen lisäksi hiivaa ja sokeria sekä leivinjauhetta ja munia. Pakastimen voi täyttää ruoanjämillä tai alennuksesta ostetuilla leivillä – näin kotona on aina jotakin syötävää.
Lue myös: 10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!
Mitä siivouskaappiin?
Omaa kotiaan joutuu myös siivoamaan itse. Marttojen mukaan siivouskaappiin kannattaa ostaa käsitiskiaine, yleispuhdistusaine sekä WC-pytyn pesuaine. Pyykinpesuainekin lienee paikallaan. Tarpeen saattavat olla myös lasinpesuaine, hapan puhdistusaine kalkinpoistoon sekä emäksinen aine pinttyneeseen likaan. Entä omistatko ämpäriä, moppia, siivousliinaa tai imuria?
Tavaroista kun tuli puhe – näitäkin luultavasti tarvitset!
Lasit, lautaset, mukit, ruokailuvälineet
Paistinlasta ja kauha, patalaput
Leikkuulauta, juustohöylä, yleisveitsi, pullonavaaja
Kattilat, paistinpannu, sekoituskulho
Sakset
Mikro
Leivinpaperi, folio, tuorekelmu
Kasvo-, vartalo- ja keittiöpyyhkeet
Vessaharja
Lakanat, tyynyt, peitot. Myös koristetyynyt!
Verhot, matot
Henkarit
Roskakoreja
Laastaria ja muita ensiaputarpeita, kuten särkylääkettä
Työkalut, kuten ruuvimeisseli
Paristoja
Lamppuja ja polttimoita: kattolamppu, lukulamppu...
Jatkojohto
Sammutuspeite tai vaahtosammutin
Palovaroittimessakin on parasta ennen -päivä: Tarkista, onko omasi käyttökelpoinen
Lue myös: Vuokramarkkinat käyvät kuumina – huomioi nämä asiat ennen vuokrasopimuksen solmimista: "Usein virheellisesti luullaan, että..."
Lue myös: Voidaanko häirikkönaapuri vain häätää? Asiassa monta mutkaa matkalla
Katso myös: Kuusilapsinen perhe asuu kaksiossa – tältä lastenhuoneessa näyttää
0:35
Lähteet: Kuluttaja- ja kilpailuvirasto, If, Martat, Muuttomaailma