Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijat ovat sitä mieltä, että naimisiin mennään nykyään heppoisin perustein. Heistä pelkkä ihastuminen ei riitä avioitumisen syyksi.
AVAn loppiaisena 6. tammikuuta alkava Ensitreffit alttarilla -ohjelman tavoitteena on löytää sinkuille "se oikea". Nykyaikainen järjestetty avioliitto saa alkunsa, kun ohjelman neljä asiantuntijaa etsivät muutaman sadan hakijan joukosta kolme parhaiten yhteen sopivaa paria.
Nämä kuusi sinkkua antavat kohtalonsa asiantuntijoiden käsiin ja tapaavat tulevan puolisonsa ensi kertaa vasta alttarilla, avioliiton kynnyksellä.
Yksi ohjelman asiantuntijoista, psykologi, parisuhdekouluttaja ja kirjailija Kari Kiianmaa, heittää ilmoille rajun väitteen. Hänen mielestään parisuhdekumppanin valinnalle tulisi olla ihastumisen lisäksi myös rationaalisia syitä.
– Yhteiskunnassamme on hyvin näkyvä erofrekvenssi. Eli syyt, jotka johtavat yhteen, johtavat toimimattomien parisuhteiden muodostumiseen. Jos ihastun johonkin ihmiseen ja lähden elämään yhdessä, on iso riski, ettei se onnistu, hän toteaa.
Kiianmaa pitää suomalaista rakkausavioliittokulttuuria epärealistisena. Täällä ihastunut ryntää suin päin suhteeseen pohtimatta, onko parilla edellytyksiä olla yhdessä.
– Edes naapurimaissamme ei ole näin epärealistisia tavoitteita: jos katsomme Viroa, niin siellä nuoret parit tarkastelevat myös sitä, onko heillä realistisia mahdollisuuksia elää ja rakentaa yhteiselämää, Kiianmaa vertaa.
Ihastuminen tai rakkaus ei Kiianmaan mukaan riitä liimaksi, joka pitää pariskunnan yhdessä, sillä ne kumpuavat ihmisen menneisyydestä. Siitä, miten ihmistä kohtaan on aiemmin osoitettu rakkautta ja siitä, mitä ihminen ajattelee tarvitsevansa elämäänsä.
– Tapa, jolla rakkautta osoitetaan, tulee lapsuudesta ja nuoruudesta. Jos tarvitsen elämääni jotain, luulen saavani sitä toisen kautta. Siitä seuraa käsikirjoitus, joka kumpuaa ihmisen menneisyydestä, eikä tästä päivästä.
– Siksi se ei voi toimia kovin pitkään.
Parisuhteita ei kehitetä
Monien asiantuntijoiden mukaan rakkausavioliitto voisi toimia, jos pariskunnat pystyisivät uudistamaan suhdettaan ja käsityksiään toisesta ihmisestä.
Erotilastojen valossa näin käy kuitenkin harvoin. Odotukset kumppania kohtaan ovat korkealla, mutta oma mielenkiinto panostaa parisuhteeseen ei aina riitä.
– Odotukset ovat tällä sukupolvella valtavan suuret – erityisesti naisten odotukset, jotka kohdistuvat mieheen. Pitäisi lähteä vähän realistisemmin liikkeelle ja antaa mahdollisuus kehittyä suhteessa, Kiianmaa kommentoi.
Myös ohjelman toinen asiantuntija, psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio on samoilla linjoilla.
– Meidän kulttuurissamme vallitsee täydellisyyden harha. Ajatellaan, että ihmisillä menee huippuhyvin: heillä on huippuhienoja töitä, puutarhoja ja parisuhteita. Mutta ihan joka ikinen, joka rakentaa pitkää parisuhdetta joutuu jossain vaiheessa ongelmiin, Kallio toteaa.
Kallion mielestä voidaan jopa sanoa, että etenkin romanttiseen rakkauteen perustuva parisuhde on aina pettymys. Ratkaisevaa on, miten pettymyksen jälkeen jatketaan.
– Se, miten pari alkaa kasvaa omaksi itsekseen, mutta ei etäänny toisistaan niin paljon, että kääntäisi selän toiselle.
”Käsityksemme parisuhteesta harhainen”
Syyt siihen, etteivät parit usein selviä suhteen tuottamasta pettymyksestä, ovat Kiianmaan mukaan viihdekulttuurissamme.
– Onnellisesta elämästä tarjotaan hyvin pinnallinen kuva, ja se liittyy kulutusyhteiskuntaan. Rakkauden lisäksi pitäisi pystyä nojaamaan ihan konkreettisiin arvoihin, Kiianmaa sanoo.
– Meidän käsityksemme parisuhteesta on harhainen, ja on ihan oikein nostaa sitä esille, hän jatkaa.
Ensitreffit alttarilla alkaa AVAlla tiistaina 6.1.2015 klo 21.00.
Keskustele ohjelmasta AVAn Facebookissa tai Twitterissä #ensitreffitalttarilla