Kiinalainen 8500 kiloa painava avaruusasema on palaamassa ilmakehään maaliskuussa. Avaruusasema tuhoutuu suurimmaksi osaksi ilmakehään osuessaan, mutta Maahan saattaa silti päätyä jopa satakiloisia möhkäleitä. Aluksen kappaleissa voi myös olla syöpää ja hermosto-oireita aiheuttavaa erittäin vaarallista ainetta.
Kiina menetti ensimmäisen rakentamansa ja laukaisemansa avaruusaseman Tiangong-1:n hallinnan vuonna 2015. Nyt se on putoamassa takaisin maahan, arvioidaan Aerospace Corporationin maan kiertorataa ja avaruusromua tutkivasta yksiköstä. Arvioitu putoamisaika on maaliskuu.
8500 kiloinen avaruusasema toki hajoaa osuessaan ilmakehään. Osa siitä kuitenkin todennäköisesti selviää törmäyksestä.
Guardianin haastattelema Harvardin yliopiston avaruusfyysikko Jonathan McDowell arvioi, että suurimmat maahan putoavat palat voisivat olla jopa sadan kilon painoisia.
Aerospace tekee tarkan riskianalyysin tilanteesta muutamaa viikkoa ennen arvioitua putoamisajankohtaa.
Kyydissä voi olla syöpää aiheuttavaa kemikaalia
Yhtiö ei pidä todennäköisenä, että avaruusaseman palanen vahingoittaisi ihmisiä tai omaisuutta, mutta sen lastina voi olla vaarallista hydratsiinia, jota käytetään rakettimoottorien polttoaineena.
– Alueella saattaa olla todella vaarallista hydratsiinia. Älä oman turvallisuutesi vuoksi koske maasta löytämiisi pirstaleisiin tai hengitä kaasuja, joita ne voivat erittää, Aerospacen tiedotteessa sanotaan.
Paitsi, että hydratsiini on herkästi syttyvää ja räjähtävää, se voi aiheuttaa esimerkiksi syöpää ja hermosto-oireita.
Etelä-Eurooppa todennäköisin putoamispaikka
Törmäyksestä mahdollisesti selviävät palat osuvat todennäköisimmin alueelle, jolla Tiangong-1 on kiertänyt maata. Euroopassa suurin todennäköisyys on, että ne osuisivat eteläiseen Eurooppaan, esimerkiksi Espanjaan, Italiaan tai Kreikkaan.
Se, että palat osuisivat Suomeen, on äärimmäisen epätodennäköistä.
Avaruusasema laukaistiin syksyllä 2011 ja se toimi suuremman avaruusaseman laboratoriona. Se on asuttava ja sillä on kaksi nukkumapaikkaa. Tällä hetkellä Tiangong-1:llä ei kuitenkaan ole ihmisiä: asemalla vierailtiin viimeksi vuonna vuonna 2013.
Virallisessa tiedotteessaan Kiina oli arvioinut, että asema olisi pudonnut maahan jo vuonna 2017.