Kiinalainen kantoraketti on palannut Maan ilmakehään ja sen jäänteitä on pudonnut Intian valtamereen.
Asiasta uutisoi Kiinan valtion televisiokanava pohjaten tietonsa maan avaruusjärjestön tietoihin.
Myös Yhdysvaltain asevoimien dataa käyttävä Space-Track-tarkkailija vahvisti kantoraketin paluun ilmakehään.
– Pitkä marssi 5B:n paluuta seuraavat voivat nyt rentoutua. Raketti on maassa, Space-Track tviittasi.
Pitkä marssi 5B -nimisen raketin 18 tonnin painoinen ydinosa eteni avaruudessa holtittomasti, joten oli arvailujen varassa, mihin päin Maata se osuu. Tämä aiheutti huolta siitä, että raketti osuisi asutusalueelle.
– Putoaminen valtamereen oli koko ajan tilastollisesti todennäköisintä, huippuylipisto Harvardissa toimiva astronomi Jonathan McDowell tviittasi.
– Näyttää siltä, että Kiina on voittanut uhkapelinsä (ellemme saa uutisia jäänteistä Malediiveilla). Mutta tämä oli kuitenkin holtitonta.
McDowell tuomitsi jo aiemmin Kiinan toimintamallin.
– Se, että valtava kasa metallisirpaleita lentää kohti Maata satojen kilometrien tuntivauhtia, ei ole hyvä toimintamalli, ja Kiinan pitäisi muovata Pitkä marssi 5B -lentojaan välttääkseen tämän.
Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin sanoi jo aiemmin, ettei maan asevoimilla ollut suunnitelmia ampua kantorakettia alas. Austin antoi ymmärtää, että kiinalaiset ovat olleet huolimattomia antaessaan raketin pudota kiertoradalta.
Viime vuonna jäämiä toisesta Pitkä marssi -raketista osui kyliin Norsunluurannikolla. Osuma aiheutti aineellisia vahinkoja, mutta kukaan ei kuollut tai loukkaantunut.
Katso alta video: Aalto-yliopiston professori arvioi perjantaina, minkälaista tuhoa 21 tonnia taivaalta putoavaa avaruusromua voi aiheuttaa.
4:25