Yhdysvaltalainen entinen lastentarhanopettaja listaa viraaliksi nousseessa päivityksessään syitä, miksi lopetti työnsä lastentarhassa – eikä yksikään niistä ole raha.
Lastentarhanopettajan työn tavoitteena on lasten kasvun ja kehityksen tukeminen, määrittelee Ammattinetti. Ammatissa vaaditaan hoito-osaamista, pedagogista osaamista, vastuullisuutta sekä kykyä yhteistyöhön lasten ja heidän vanhempiensa kanssa.
MTV Uutisten selvityksen mukaan yhä harvempi haluaa opiskella lastentarhanopettajaksi esimerkiksi sen vuoksi, että työn vaativuus ei vastaa työstä saatua palkkaa. Yhdysvaltalainen entinen lastentarhaopettaja Jessica Gentry kertoo Facebook-päivityksessään näkemyksensä siitä, miksi työ on niin vaativaa.
Päivitys nousi nopeasti viraalihitiksi. Tähän mennessä se on kerännyt yli 264 000 reaktiota, satoja kommentteja ja yli 200 000 jakoa.
LUE MYÖS: Ensimmäisen luokan opettaja luki oppilaille kirjaa homoseksuaaleista pupuista – vanhemmat raivostuivat: "Se ei ole sellaista, mitä pitäisi lukea alakoulussa"
Lapset eivät ole muuttuneet – aikuiset ovat
Jos päivitys ei näy, voit avata sen tästä.
Jessica kertoo suhtautuvansa lasten opettamiseen intohimoisesti. Intohimo ei kuitenkaan riitä motivoijaksi, jos työn tekeminen on yhtä kangertelua.
Yksi syy takerteluun löytyy lasten vanhemmista ja yhteiskunnasta.
– Vanha tekosyy on, että ”lapset ovat muuttuneet”. Ei. Ei missään tapauksessa. Lapset ovat lapsia. Vanhemmuus on muuttunut. Yhteiskunta on muuttunut. Lapset ovat vain tämän viattomia uhreja, Jessica kirjoittaa.
Pitkät työpäivät, älylaitteiden imu, vakiintumattomat perhetilanteet ja mediavaikuttavat ovat Jessican mukaan vaikuttaneet lasten käytökseen.
– Lapset käyttäytyvät ei-toivotulla tavalla ympäristössä, jossa kokevat olevansa turvassa. He kokeilevat kepillä jäädä ympäristössä, jossa tietävät, että heidän virheensä ja käytöksensä kohdataan ystävällisyydellä ja myötätunnolla.
Jessican mukaan lastentarhan luokkahuoneet ovat monesti ensimmäisiä paikkoja, joissa lapsi kuulee sanottavan ”ei” ja joissa lapsille laitetaan rajoja ja osoitetaan kunnioitusta.
Jessica sanoo, että opetusalalla on omaksuttu asiakaspalvelumentaliteetti, jossa vanhempien vastuuta vähätellään. Jessica kirjoittaa kohdanneensa vanhempia, joiden on ollut vaikea hyväksyä lastentarhan sääntöjä, kuten opetusaikoja tai opettajan tottelemista.
Teknologia jyrää aitojen kohtaamisten yli
Yhteiskunnan lisäksi moitteita saavat älylaitteet. Jessica pitää tärkeänä, että lapset oppisivat muodostamaan ihmissuhteita muutenkin kuin koneiden välityksellä.
– Jo nyt lapset eivät osaa lukea sosiaalisia vihjeitä tai käyttäytyä sosiaalisissa tilanteissa asianmukaisesti. Laitetaan heidän eteensä vain lisää laitteita, koska se näyttää hyvältä nettisivuillamme, Jessica tylyttää.
Opettajilta teknisten taitojen opettelu puolestaan vie aikaa opetukselta.
LUE MYÖS: Kuinka nettimaailma vaikuttaa lapsen empatiakykyyn? Lastenpsykologi: "Some mahdollistaa koulukiusaamisen laajenemisen"
"Viimein tajusin, ettei kaikkia voi pelastaa"
Kaiken tämän lisäksi Jessica kokee, että hänen fyysinen ja psyykkinen hyvinvointinsa oli vaarassa päivittäin. Hän tiesi, että lapset ansaitsevat enemmän kuin saavat. Hän tiesi tarvitsevansa työssään tukea, jota ei kuitenkaan herunut.
– Viimein tajusin, ettei kaikkia voi pelastaa. Et voi auttaa kahtakymmentäyhtä oppilasta, jos et ole oma terve itsesi. Jos psyykkinen ja fyysinen terveytesi eivät ole kunnossa, et ole hyväksi niille 21:lle, Jessica kirjoittaa.
Hän päätti aloittaa pienemmästä palasta, 1-vuotiaasta lapsestaan ja auttaa muita äitejä pienten lastensa kanssa.
– Uskon todella, että kaikki alkaa sieltä.
LUE MYÖS: Poika kirjoitti mahtavan selityksen sille, miksi ei ole tehnyt kotiläksyjään: "Olen opettaja ja sataprosenttisesti samaa mieltä tämän lapsen kanssa"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Facebook, Someecards, Ammattinetti