Tampereella perustettu Koti puhtaaksi -kotisiivousfirma valittiin eilen Great Place to Work -kehityskilpailussa Suomen parhaaksi työpaikaksi pienyritysten sarjassa.
Sertifiointi on kansainvälisesti annettu tunnustus. Kaksi kolmasosaa pisteistä tulee suoraan työntekijöiden kokemuksista.
– Ihan mahtavalta tämä tuntuu tietenkin, se on varmasti päivänselvää. Puhtaanapitoala tarvitsi tätä. Tämä on ollut meidän tavoitteemme pitkään, ja olemme halunneet toimia esikuvana, toimitusjohtaja Saana Tyni iloitsee.
Tyni perusti firman vuonna 2011. Nyt 65 työntekijän yritykseksi laajentunut siivousyritys on laajentamassa Tampereen ja Helsingin alueilta myös Turkuun ja Ouluun.
Asiakkaiden tarinat järkyttivät
Alun perin Tyni päätyi kaupittelemaan pölynimureita tavattuaan miehensä Australiassa ja heidän palattuaan yhdessä Suomeen. Kun pölynimureista puhuttaessa tuli puhe myös siivouksesta, hän alkoi kuulla kauhutarinoita siivousfirmoista.
Ovet jätettiin lukitsematta, valot päälle ja koirat päästettiin karkuun.
Tyni ryhtyi pyörittämään siivousfirmaa, koska halusi tehdä asiat paremmin. Yritykseen liittyi mukaan myöhemmin myös hänen sisaruksiaan ja toisen lapsen syntymän aikoihin myös mies, joka alkoi työskennellä kokoaikaisesti yrityksessä.
Tyniltä on kysytty, hidastaako työhyvinvointiin keskittyminen yrityksen kasvua.
– Tilastollisesti työhyvinvointi on vain parantanut asioita. Olemme kasvaneet viime vuodesta 65 prosenttia, silti työntekijätyytyväisyys on parantunut jatkuvasti.
Hänen mielestään asia on arvoista kiinni. Heidän ensisijainen tarkoituksensa on saada Suomi onnelliseksi hyvien työpaikkojen myötä ja helpottamalla asiakkaan arkea.
Lue myös: Tutkimus: Heikko työhyvinvointi maksaa miljardeja
Koti puhtaaksi -yrityksessä tämä on helpompaa pitää ensisijaisena arvona, sillä heillä ei ole ulkopuolisia sijoittajia. Jos laajenemistavoitteet tulevat työhyvinvoinnin tielle, niitä tarpeen tullen mietitään yhdessä ja jopa jarrutetaan.
– Voin ilolla sanoa, että pelkän Tampereen toimipisteen positiivisten palautteiden määrä oli tammikuussa yli 100 kappaletta. Se on mielestäni aika kova saavutus, monta palautetta per päivä, Tyni kertoo.
Työ voi olla yksinäistä
Koti puhtaaksi -työntekijät siivoavat aina pareittain, mikä vähentää työssä yksinäisyyttä ja lisää joustavuutta, kun työntekijät voivat keskenään jakaa työtehtäviä mieltymystensä ja fyysisen kuntonsa mukaan.
Tyniä järkyttää se, miten siivoustyö voi joillekin muodostua hyvin yksinäiseksi. Jos siivoaa aina samaa kohdetta, ei välttämättä tule tavanneeksi työnantajaa moneen vuoteen.
Heillä työntekijät saavat aktiivisesti palautetta ja ovat jopa toivoneet firman mysteerisiivoja-pistotarkastuksia, joissa työpari saattaakin olla tarkkailemassa siivoojan työtehtävien suorittamista tämän tietämättä.
Näin esimiehet näkevät tehdyn työn ja pystyvät myös kiittämään hyvistä suorituksista.
Vinkkejä työhyvinvointiin
Saana Tynin mukaan tärkeintä työnhyvinvoinnin kannalta on se, että se on aito ja ensisijainen arvo.
Työntekijälle on annettava oikea ammattivälineistö ja kunnolliseen siivoukseen riittävä aika. Kun aikaa on riittävästi, työntekijä voi onnistua työssään.
Työntekijää täytyy myös kuunnella. Koti puhtaaksi -yrityksessä panostetaan ympäristöystävällisyyteenkin juuri työntekijöiden toiveesta.
Kannustaa alalle
Puhtaanapitoala on toimitusjohtajan mielestä kovassa nosteessa, ja hän lähettääkin terveiset siivousalaa harkitseville.
– Alamme on muuttumassa ja nosteessa. Digitalisaatio ei uhkaa siivousalaa, koska peruspalveluita tarvitaan. Töitä siis riittää! Minimipalkatkin nousevat koko ajan, siitä kiitos ammattiliitoille, mielestäni ne saisivat nousta vielä enemmän.
Työvoiman saatavuus on monella yrityksellä huolenaiheena. Siihen Tynillä on yksinkertainen ratkaisu:
– Sitten kannattaa olla parempi työnantaja! Me olemme ratkaisseet tämän ongelman.
Suomen parhaiksi työpaikoiksi valitut kasvattivat liikevaihtoaan sen muutoksella mitattuna keskimäärin 25 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Great Place to Work-tutkimus tehdään lähes 60 maassa. Se on maailman laajin vuosittainen johtamistutkimus.