Vaikka palkka on jokaiselle työntekijälle tärkeä asia, se ei enää nykypäivänä ole aina se kaikkein ratkaisevin tekijä, kun työnhakija valitsee työpaikkaa. MTV selvitti, mitä asioita nykyajan työnhakijat ottavat huomioon.
Suomen työmarkkinoita vaivaa vakava työvoima- ja osaajapula. Tällä hetkellä siitä kärsivät kaikki alat, vähintään välillisesti.
Syyt ongelman taustalla ovat moninaiset, mutta esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) selvityksen mukaan niin yksityisen kuin julkisen sektorin työnantajat kokevat yhdeksi suurimmaksi pullonkaulaksi kohtaanto-ongelman.
Katso yllä olevalta videolta, mitä syitä ja ratkaisuja asiantuntijat löytävät osaajapulaan!
Lue lisää: MTV väänsi rautalangasta: Minne työvoima on kadonnut, vaikka työllisyys on korkealla? Tästä syystä Suomessa on huutava osaajapula
Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja ei löydä sopivaa työnhakijaa tai päinvastoin.
MTV Uutiset oli yhteydessä työ- ja elinkeinoministeriöön (TEM), Suomen TE-toimistoihin, ELY-keskuksiin sekä henkilöstöpalveluyhtiöihin selvittääkseen, miksi työnantajan ja työnhakijan tiet eivät kohtaa.
Kyseessä on ongelma, jota ei voi tai ainakaan kannata sivuuttaa.
– Tilastoistamme käy ilmi, että 130 000 työsuhdetta on jäänyt syntymättä sen takia, että on kohtaanto-ongelma tai työvoimapulaa, työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen havainnollistaa.
– Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa on varmasti menetetty talouskasvuakin, hän jatkaa.
Juttu jatkuu videoklipin jälkeen.
2:29
Lue myös: Työministeriä "ärsyttää" kohtaanto-ongelma – ärsytystä hän lievittää perisuomalaisella ratkaisulla: Selvitysryhmällä
Työnhakijoiden odotukset ovat kasvaneet
Academic Workin operations manager Eeva Salo huomauttaa, että työmarkkinat ja ammatit ovat muuttuneet valtavasti viime vuosien aikana.
Suomeen syntyy jatkuvasti uusia ammatteja, joihin tarvitaan uudenlaista osaamista, jota taas ei välttämättä löydy työnhakijoilta.
Kilpailu tekijöistä on kovaa, mutta samalla myös työnhakijoiden odotukset työpaikkoja kohtaan ovat kasvaneet. Vaikka työtehtävä kiinnostaisi, työpaikka itsessään ei houkuttele tekijää.
– Työnantajan pitää tosi vahvasti miettiä erilaisia työntekijöiden pitoon ja houkutteluun liittyviä tekijöitä, IT-liiketoiminnasta ja henkilöasiakaskokemuksesta Baronassa vastaava johtaja Henrik Rantala havainnollistaa työmarkkinamuutosta.
Lue myös: Keskuskauppakamari: Yli kaksi kolmasosaa jäsenyrityksistä kärsii osaavan työvoiman pulasta
Palkka on tärkeä, mutta malttia tulee löytyä
Äkkiseltään voisi kuvitella, että kun maksaa riittävästi, myös avoimet työpaikat tulevat täytetyiksi. Suomalaisten mielissä on edelleen terävästi sote-alan työkiista, jonka keskiössä oli myös alan matalapalkkaisuus, joka ei houkuttele, saati pidä työntekijöitä alalla.
Henkilöstövuokrausyritysten MTV Uutisille antamissa vastauksissa palkka ei kuitenkaan korostu niin paljoa kuin voisi luulla.
Palkkojen tulee kaikkien mielestä toki olla kilpailukykyisiä työmarkkinoilla, joissa eri toimialat ja yritykset kilpailevat samoista osaajista, mutta määräänsä suuremmaksi palkkaakaan ei voi nostaa.
– On ihan selvää, että huippuosaajille täytyy maksaa kilpailukykyistä palkkaa, mutta kaiken kaikkiaan on tärkeää, että pystymme pitämään palkkamaltin Suomessa, StaffPointin toimitusjohtaja Anu Ahokas sanoo.
– Se (palkkamaltti) on Suomen kilpailukyvyn kannalta niin merkittävä asia, hän jatkaa perustelujaan.
Näissä tapauksissa palkka voikin olla porkkana
Henrik Rantalan mukaan huomattavan korkea palkka voi toimia porkkanana silloin, kun kyse on lyhyestä työkomennuksesta, johon on pakottava tarve saada spesifiä osaajaa.
Esimerkiksi muutaman kuukauden mittaiseen lääkärin pestiin pienelle paikkakunnalle saatetaan houkutella merkittävällä kuukausipalkalla tai esimerkiksi ilmaisella majoituksella.
– Haluaisin itse korostaa sitä, että on oleellista miettiä, miten voidaan pitkäjänteisesti rakentaa tilannetta, jotta sen pakon eteen ei jouduttaisi, vaan olisi systemaattisempia tapoja kiinnittää huomiota pito- ja vetovoimaan.
Lue myös: Jopa 20 euroa lisää tuntipalkkaan – tällä alalla on niin kova työvoimapula, että töihin voidaan houkutella kovallakin liksalla
Työpaikka nähdään "kokonaispakettina"
Myös muut MTV Uutisten haastattelemat henkilöt korostavat työnantajien ja -paikkojen vastuuta osaajapulan kaitsemisessa.
Pitkäaikaisten työntekijöiden saamiseksi yrityksissä työntekijäkokemus on otettava osaksi yrityksien strategiaa.
– Totta kai kaikilla työnantajilla on peiliin katsomisen paikka siinä, että meidän täytyy pohtia, että työ ja sen suorittaminen on sopivassa tasapainossa arjen ja muun elämän kanssa, StaffPointin Anu Ahokas toteaa.
– Siihen voi vaikuttaa tosi paljon johtamismalleilla ja hyvällä vuorovaikutuksella työpaikalla, hän jatkaa.
Sekä StaffPoint että Academic Work ovat kartoittaneet, millaisia asioita työntekijät arvostavat työssään. Kartoituksissa korostuvat työn merkityksellisyys, työhyvinvointi sekä -turvallisuus.
Academic Workin Eeva Salon mukaan työnantajat ja -hakijat keskustelevatkin neuvottelupöydissä tänä päivänä niin kutsutusta kokonaispaketista.
After workeja ja virkistysmatkoja
Etenkin nuoret työntekijät kiinnittävät enenevissä määrin huomiota työviihtyvyyteen, työpaikkakokemukseen ja työnantajan houkuttelevuuteen.
– Sen lisäksi, että houkuttelet ihmisiä hyvällä palkalla ja hyvillä työsuhde-eduilla, korostuu myös se, kuinka hyvää huolta työnantajat pitävät työntekijöistä, Salo korostaa.
Työnhakijat kiinnittävät Salon mukaan enenevissä määrin huomiota esimerkiksi lounas- ja virike-etuihin sekä työajan ulkopuoliseen virkistystoimintaan – oli se sitten after workeja tai virkistysmatkoja.
– Palkan lisäksi työnhakijoita kiinnostaa muun muassa se, tuetaanko työmatkaliikkumista jotenkin, pystyykö töitä tekemään etänä tai tuetaanko työssä jaksamista esimerkiksi taukoliikunnalla tai työergonomiaan panostamalla, Salo listaa asioita, joita työnhakijat kaipaavat.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kouluttautuminen koetaan tärkeänä
Työsuhde-eduista sekä työntekijän fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen eivät riitä – lista jatkuu edelleen.
Jo työnantajien ja yritysten menestymisen kannalta niiden on pystyttävä tukemaan työntekijäänsä tämän työuralla myös ammatillisesti.
Kohtaanto-ongelmien välttämiseksi myös pitkällä aikavälillä työnantajan on pidettävä huoli työntekijänsä koulutusmahdollisuuksista ja uuden oppimisesta.
– Teknologia muuttuu koko ajan, osaamisen päivittäminen on todella tärkeätä, Baronan Rantala havainnollistaa.
Lue myös: Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"
Ja tätä myös osa työnhakijoista hakee: siis sitä, että heillä on mahdollisuus kehittyä työn ohessa. Rantalan mukaan esimerkiksi oppisopimuksella tapahtuva uuden oppiminen ja sitä kautta työllistyminen ovat olleet viime aikoina nosteessa.
Academic Workin Salon mukaan Suomen työmarkkinoiden ”hot topic” on tällä hetkellä uudelleenkouluttaminen, joka koskettaa niin olemassa olevaa henkilöstöä kuin uusia mahdollisia työntekijöitä.
– Alanvaihtajia on paljon, ja sen potentiaalin hyödyntämiseksi voi uudelleen kouluttaa ihmisiä sellaiselle osaamiselle, missä tarvetta erityisesti on.
– Eli pyritään eroon siitä ajatuksesta, että työntekijän täytyisi osata kaikki tehtävät, joita tulet tekemään, vaan keskitytään siihen, että rekrytoidaankin potentiaalia ja opetetaan ihmiset uusille urille, Salo sanoo.
MTV Uutiset lähetti tiedustelupyynnön kaikkiin Suomen TE-toimistoihin, suurimpaan osaan ELY-keskuksia sekä työ- ja elinkeinoministeriöön. Lisäksi MTV Uutiset haastatteli puhelimitse tai kameralle neljää suurta henkilöstövuokrausfirmaa, StaffPointia, Baronaa, Academic Workia ja SOLia. Tiedustelut toteutettiin 4.–5. lokakuuta.
1:24