Epäonnistuvatko kansanedustajien taloustalkoot? Lahjoituksista ei ainakaan julkisesti huudella

Toimistopäällikkö Pertti J. Rosila nousi useasti selventämään medialle budjettien syntyä tiedotustilaisuudessa 11. huhtikuuta 2007, jossa kerrottiin eduskunnan viime vuoden tilinpäätöksestä, toimintakertomuksesta ja kirjanpidosta. Tilintarkastajat ovat löytäneet huomauttamista pääsihteeri Seppo Tiitisen toiminnasta eduskunnan 100-vuotisjuhlien järjestelyissä.
– Varmasti kansanedustajat ovaty lahjoittaneet rahaa, mutta eivät kaikkein byrokraattisimmalla tavalla, sanoo eduskunnan tilitoimiston toimistopäälllikkö Pertti J. Rosila. Lehtikuva.
Julkaistu 13.10.2015 12:10

MTV UUTISET

Kukaan kansanedustajista ei ole vielä ilmoittautunut luopuvansa viikon palkkioista taloustalkoiden nimissä, kertoo Ilta-Sanomat.

Eduskunnan tilitoimiston toimistopäällikkö Pertti J. Rosila painottaa MTV Uutisille, että kansanedustajat voivat lahjoittaa palkkion kahdella eri tavalla, ja ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole innostunut byrokraattisesta tavasta hoitaa asia.

– Olen vuorenvarma, että kansanedustajat ovat antaneet rahaa jotakin toista kanavaa pitkin, esimerkiksi laittamalla rahaa valtion konttorin lahjoitustilille tai antamalla rahaa suoraan jollekin järjestölle – näistä meillä ei ole tilitoimistossa mitään tietoa. Kukaan ei ole vain halunnut tehdä siitä numeroa, että "hei katsokaa minä annoin rahaa", sanoo Rosila MTV:n Uutisille.

Puhemies ja varapuhemiehet ovat ehdottaneet, että kansanedustajat luopuisivat yhden viikon palkastaan tänä vuonna ja toisesta ensi vuonna. Taustalla ovat hallituksen suunnitelmat, jotka leikkaisivat tavallisten palkansaajien tuloja. 

Ilta-Sanomat kertoo, että byrokratian solmujen takia kansanedustajat eivät kuitenkaan voi jättää viikon palkkiota nostamatta. Tähän kommervenkkiin Pertti J. Rosila ehdotti ratkaisuksi sitä, että kansanedustajat siirtäisivät itse viikon palkkiota vastaavan summan valtiokonttorille valtakirjalla, joka oikeuttaa summan siirtämisen valtion kassaan tai suoraan lahjoituskohteeseen.

– Tästä byrokraattisesta tavasta on tullut vain muutama kysely, sanoo Rosila.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus