Matthew-hurrikaanin murjoma Haiti tulee tarvitsemaan apua vielä pitkään.
Viikonloppuna YK:n rauhanturvaajat joutuivat turvautumaan kyynelkaasuun hajottaakseen väkijoukon, joka yritti ryöstää avustuskuljetuksen yhdellä pahiten kärsineistä tuhoalueista. Paikoin teiden varsille on kyhätty tiesulkuja, joiden luokse pysähtyneitä apusaattueita on ryöstetty.
Hirmumyrskyt ovat moukaroineet Haitia usein
- Toukokuu 2004: Rankkasateiden nostattamissa tulvissa kuolee yli 2000 ihmistä ja tuhansia koteja tuhoutuu Haitin eteläosassa.
- Syyskuu 2004: Trooppinen myrsky Jeanne aiheuttaa tulvia Haitin pohjoisosassa. Liki 3000 ihmistä kuolee.
- Heinäkuu 2005: Hurrikaani Dennis tappaa kymmeniä ihmisiä ja aiheuttaa miljoonatuhot.
- Elo-syyskuu 2008: Haitille iskee peräkkäin kolme hurrikaania ja trooppinen myrsky. 800 ihmistä kuolee ja sato tuhoutuu.
- Tammikuu 2010: Tuhoisin maanjäristys 200 vuoteen iskee Haitille. Järistyksessä kuolee jopa 300 000 ihmistä.
- Marraskuu 2012: Sandy-hurrikaani aiheuttaa suuret satotuhot ja jättää ainakin 20 000 ihmistä kodittomaksi. Maanjäristyksen jälkeen alkanut koleraepidemia pahenee.
- Lokakuu 2016: Hurrikaani Matthew tappaa satoja ihmisiä ja liki 200 000 menettää kotinsa. Myrsky on voimakkain vuosikymmeneen.
Haitissa oleva suomalainen avustustyöntekijä Sonja Hemberg kertoo, että paikalliset ihmiset alkavat olla hyvin epätoivoisia.
– Jos ihmisillä oli ennen hurrikaania säästössä vähän rahaa tai ruokaa, ne alkavat loppua. Minua huolestuttaa, kuinka tämä voi vielä pahentua koleran ja ruokapulan vuoksi, Hemberg kertoo puhelimitse STT:lle Haitin pääkaupungista Port-au-Princestä.
Hemberg työskentelee Kirkon ulkomaanavun humanitaarisen avun asiantuntijana. Hän kertoo, että Matthew iski rutiköyhään Haitiin erityisen huonoon aikaan.
– Sadonkorjuuaika oli juuri tulossa, ja sateet ja tulvavedet veivät mukanaan kaiken sadon. Todennäköisesti ensi kuussa alkaa kuiva kausi, eikä mitään voida enää viljellä. Arvioidaan, että seuraava sato saadaan vasta maalis-huhtikuussa.
Vesirekat jumissa mudassa
Kaksi viikkoa sitten Haitiin iskeytynyt hurrikaani tappoi yli 500 ihmistä ja yli 175 000 ihmistä menetti kotinsa. Monille koti ei ennen myrskyäkään ollut muuta kuin teltta – Haiti ei ehtinyt toipua kuuden vuoden takaisesta maanjäristyksestä ennen kuin uusi suurkatastrofi iski.
YK:n mukaan 1,4 miljoonaa haitilaista on pikaisen avun tarpeessa, ja maailmanjärjestö on pyytänyt maahan 120 miljoonan euron hätäapua. Toistaiseksi siitä on saatu kasaan vasta runsaat 10 prosenttia.
2:32
Hemberg on ollut jakamassa ruokapaketteja syrjäisillä tuhoalueilla Haitin eteläosissa. Lisäksi järjestöt jakavat muun muassa pressuja, vilttejä, vessapaperia, shampoota ja vedenpuhdistustabletteja.
Koleraepidemian laajeneminen on suuri pelko. Tauti lähti leviämään Haitissa maanjäristyksen jälkeen, kun nepalilaiset rauhanturvaajat toivat sen tarkoittamattaan saarelle. Sen jälkeen noin 10 000 haitilaista on kuollut koleraan.
Hemberg kertoo, että osa alueista on erittäin vaikeakulkuisia, eikä esimerkiksi puhdasta vettä kuljettavia tankkiautoja voida ajaa kaikkialle.
– Viime perjantaina satoi aivan kaatamalla, ja tie oli aikamoista mutavelliä. Meidänkin rekkamme oli täytetty tarvikkeilla vain puolilleen, koska muuten olisimme voineet jäädä jumiin mutaan, Hemberg kertoo.
1:48
Monet traumatisoituneita
Haitilaiset tarvitsisivat myös henkistä tukea.
– Monet ovat masentuneita ja traumatisoituneita, mutta tsemppaavat silti paljon yhdessä. Mutta jos jo nyt on ruvettu hyökkäämään avustuskuljetusten kimppuun, voi olla, että tämä menee hyvin epätoivoiseksi, Hemberg pohtii.
Hän muistuttaa, että hirmumyrsky oli monelle hyvin traumaattinen kokemus.
– Monet ovat verranneet maanjäristystä ja myrskyä. Kun maanjäristys kesti 30 sekuntia, Matthew mylläsi jopa seitsemän tuntia. Kuvittele, että istut sen ajan pienessä kodissasi ja kuulet kauheat äänet mutta et tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Ehkä myrsky repi kodistasi katon tai vaurioitti sitä muuten.
Hemberg korostaa, että Haiti tarvitsee apua pitkään.
– Olisi hirveää, jos Haitiin lahjoitetaan rahaa vain niin kauan kun se pysyy otsikoissa.
1:41