Eräpäivä mennyt ja lasku maksamatta? Katso videolta, mitä asiantuntijoiden mukaan kannattaa tehdä

9:20img
Julkaistu 04.04.2018 08:56

MTV UUTISET

Mitä tehdä, kun laskusta on eräpäivä mennyt ja lasku on vielä maksamatta? Lasku voi jäädä maksamatta esimerkiksi unohduksen takia tai siksi, ettei rahaa ole. Maksun viivästyessä on viisainta olla yhteydessä velkojaan.

Seurauksia laskun maksamatta jättämisestä tulee heti eräpäivän jälkeen, kertoo erikoissuunnittelija Sanna Helesuo Kilpailu- ja kuluttajaviraston talous- ja velkaneuvonnasta.

– Ei välttämättä ongelmia, mutta seurauksia tulee heti, kun eräpäivä on mennyt ohi. Muun muassa viivästyskorko lähtee juoksemaan. Elinkaari on sellainen, että maksuhäiriömerkintä voi tulla, jos lasku haetaan yksipuolisesti käräjäoikeudesta ulosottokelpoiseksi, jollei lasku ole ulosottokelpoinen suoraan, Helesuo sanoo.

Vielä siinäkin vaiheessa, kun maksamattomasta laskusta on tullut käräjäoikeudesta ulosottokelpoinen päätös, voi Helesuon mukaan laskun maksamisesta neuvotella perintätoimiston kanssa.

Asiantuntija Armi Anttila Svea Ekonomista sanoo, että velkojaan kannattaa aina olla yhteydessä.

Anttilan mukaan velkojalla on velvollisuus kuunnella velallista maksusta sovittaessa.

– Hyvä perintätapa velvoittaa neuvottelemaan asiasta. Siinä on totta kai yhteinen tahtotilakin neuvotella. On vain järkevää tunnustella, että mikä se maksuvara on ja neuvotella maksusuunnitelmaa ja eräpäivän siirtoa, Anttila sanoo.

Velkojalle ei ole pakko selvittää myöhästymisen syitä, mutta Helesuon mukaan siitä on kuitenkin hyötyä uutta maksusuunnitelmaa sovittaessa.

– Siinä vaiheessa, kun velkojaan otetaan yhteyttä, velkoja arvioi sitä, kannattaako uusi maksusuunnitelma tehdä. Sitä kautta tilanne selkiytyy velkojalle paljon paremmin. Näkisin hyvänä, että syyn kertoo. Ei tarvitse olla mitenkään kauhean pitkä tai lavea, Helesuo kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa