"Vuokranantajalta tuli lappu, että uusi vuokra on tämä" – tällaisia hätähuutoja kuluttajilta tulee kohoavien hintojen takia

Kuluttajaliittoon virtaa tällä hetkellä kysymyksiä sopimusmuutoksiin liittyen, jos vaikkapa sähkö- tai vuokrasopimuksen hintaa on korotettu. Teemaa käsiteltiin Huomenta Suomessa.

– Konkreettisesti vuokralainen soittaa ja kertoo, että nyt vuokranantajalta on tullut lappu, että uusi vuokra on tämä. Tai on todettu, että vuokra korotetaan 80 tai jopa 100 euroa. Huomaa hädän äänessä, että mitä voin tehdä? kuvaili juristi Kristel Pynnönen Andersson Kuluttajaliitosta.

Tällaisessa tilanteessa lähdetään liikkeelle siitä, mitä sopimuksessa lukee: onko oikeutta korottaa vuokraa yksipuolisesti?

– Jos ei ole sovittu mitään, käydään läpi, miten reklamoidaan siitä ja miten lähdetään neuvottelemaan.

Eniten Kuluttajaliitolta tiedustellaan tällä hetkellä sähkösopimuksista reklamointia, juristi sanoo.

Jos kiistaa ei saada sovittua asiakkaan ja palvelun tuottajan välillä, asia voi edetä lopulta Kuluttajariitalautakuntaan, joka on kuitenkin tällä hetkellä pahasti ruuhkautunut.

Valtiontukea ruokaan?

Kohonneisiin sähkömenoihin on jo valtiokin tullut avuksi, mutta ruoan nousujohteinen hinta on konstikkaampi tapaus.

Toisin kuin sähkösopimuksen ehtojen kanssa, kaupassakävijä ole etukäteen sopinut kaupan kanssa vaikkapa kahvipaketin hinnasta. Täten valittaminen kohonneesta hinnasta ei auta.

– Jos menisi aivan mahdottomaksi, voisiko valtio ajatella samanlaisia tukitoimia kuin sähkön osalta? pohti kuluttajansuojaryhmän jäsen Leena Kuhanen Asianajajaliitosta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii tällä hetkellä kuinka paljon ruoan noussut hinta perustuu inflaatioon ja paljon kaupoille jää välistä rahaa.

– Pelkään, että kun nyt on puhuttu niin paljon korotuksista, lähdetäänkö hintoja korottamaan, kun kaikki muutkin korottavat, Kuluttajaliiton Pynnönen Andersson mietti.

– Luulen, että tässä vaiheessa ei nähtäisi kovin vastuullisena sitä, joka ajattelisi kääriä suurimmat voitot, totesi puolestaan Asianajajaliiton Kuhanen.

Nousseiden korkomenojen kanssa pärjäillään

Asuntolainoissa nousseet korkomenot eivät ole Kuhasen mukaan ajaneet vielä merkittäviä määriä ihmisiä ahdinkoon.

– Tokihan keväällä monella on korontarkistuspäivä, hän huomautti.

Pankit käyttävät tällä hetkellä lainoja myönnettäessä "stressitestinä" kuuden prosentin korkoa ja 25 vuoden laina-aikaa.

Ongelmatilanteissa kommunikointi on tärkeää ja mahdottoman paikan tullen avuksi voi tulla velkaneuvonta.

– Ensisijaisesti jos puhutaan asuntolainasta tai kulutusluotosta, olisi tärkeää olla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä rahoittajaan ja pyrkiä sopimaan maksujärjestelyistä, kuten lyhennysten lykkäyksestä, Kuhanen kertoi.

Pankit tulevat Kuhasen mukaan hyvin asiakkaitaan vastaan, mutta niidenkin on huolehdittava loppukädessä riskeistä ja omasta vakavaraisuudestaan.

– Asuntolainoissa voi tulla vastaan enimmäisaika 25 vuotta, eikä sen ylitse pysty pankki parhaalla tahdollakaan menemään.

Huomenta Suomi MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla arkisin klo 6.25 alkaen, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8.55 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat