Ylen entisen ruutukasvon Tapio Suomisen pahoinpitelyjutun oikeudenkäynnissä kuultiin eilen ristiriitaisia puheita siitä, mitä toimittaja muistaa väkivallanteosta.
Suominen tuomittiin maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa sakkorangaistukseen pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.
Tuomio liittyy Yleisradion tiloissa helmikuussa 2018 sattuneeseen välikohtaukseen, jossa Suominen kävi käsiksi häntä rauhoittelemaan tulleeseen vartijaan.
Suominen löi itseään nuorempaa miestä suksipaketilla käteen, nyrkillä leukaan ja sylki miehen kasvoille. Lisäksi Suominen uhkasi tappaa vartijan teräaseella.
Vartija oli kutsuttu paikalle kiireellä, koska Suominen oli riidellyt esimiehensä kanssa ja riehunut parkkihallissa. Vartija kertoi oikeudessa, että saapuessaan paikalle halliin häntä vastassa oli ”hirveä huuto”.
Suominen oli tapahtuma-aikaan sairastamansa kaksisuuntaisen mielialahäiriön maniavaiheessa. Hän myös vetosi tähän käräjäoikeudessa.
Anteeksipyyntö jäi mieleen
Suomisen oman käsityksen mukaan hänet olisi pitänyt jättää tuomitsematta rangaistukseen, sillä hän ei pystynyt sairauden vallassa kontrolloimaan tekoaan.
Suominen myös väitti, ettei hän muista käsikähmästä juuri mitään.
Muistamattomuuden voi kuitenkin kyseenalaistaa, sillä kun pahoinpitelyn uhriksi joutunutta vartijaa kuultiin eilen oikeussalissa, Suominen esitti tälle kysymyksiä välikohtauksen yksityiskohdista.
Suominen muun muassa tiedusteli vartijalta, muistaako tämä anteeksipyynnön, jonka hän tälle esitti käsikähmän yhteydessä.
– Muistatko, kun paiskattiin kättä ja pyysin anteeksi, Suominen tiedusteli.
Ei herunut myötätuntoa
Suominen kysyi vartijalta myös sitä, muistiko tämä pitäneensä hänestä kiinni erityisen tiukasti. Suomisella oli ollut kertomansa mukaan epämukava olo vartijan riuskoissa otteissa.
Vartija vastasi molempiin kysymyksiin muistavansa tilanteet.
Vartijalta ei herunut tilanteessa myötätuntoa Suomiselle, sillä Suominen oli uhannut tappaa tämän.
Vartijan mukaan hän piti Suomista hallintaotteessa, koska Suominen oli kertonut, että hänellä on mukanaan puukko.
Puukkoa ei lopulta löytynyt, mutta sitä vartija ei voinut ennakkoon tietää.
Lue lisää: Tapio Suominen löi vartijaa leukaan Ylen parkkihallissa ja uhkasi tappaa teräaseella – vartija kertoi tapahtumista: "Hän ilmoitti omahyväisesti, ettei tule saamaan tästä mitään"
Puheet kertoivat totuuden?
Käräjäoikeus pohti ratkaisussaan sitä, olisiko Suominen pitänyt tuomita tapauksessa syyntakeettomana. Syyntakeettomuus tarkoittaa sitä, ettei henkilö ymmärrä tekojaan, niiden seurauksia ja tekojen vääryyttä.
Suomisen ei kuitenkaan katsottu olleen syyntakeeton. Ratkaisuun päädyttiin osin siksi, että Suominen yllättäen muistikin oikeuden istunnossa yksityiskohtia tapahtuneesta.
Suominen oli oikeuden mukaan ainakin jollain tasolla ymmärtänyt toimineensa väärin, sillä hän kertoi itsekin oikeussalissa yrittäneensä pyytää käytöstään vartijalta anteeksi.
Onkin mahdollista, että mikäli Suominen ei olisi oikeudessa kertonut muistamiaan yksityiskohtia esimerkiksi anteeksipyynnöstä, tuomio olisi voinut olla erilainen.
Suominen saapui oikeuteen ilman avustajaa ja hän edusti itse itseään, mikä saattoi lopulta johtaa siihen, että hän esiintyi oikeudessa omalta kannaltaan epäedullisesti.
Alentunut syyntakeisuus
Joka tapauksessa oikeus katsoi, että Suomisen sairaus oli vaikuttanut hänen käytökseensä.
Tästä syystä hänen todettiin tehneen rikokset alentuneesti syyntakeisena.
Alentunut syyntakeisuus vaikutti siihen, että Suomiselle tuomittiin lievempi rangaistus kuin vastaavista rikosnimikkeistä olisi tuomittu normaalisti.
Suominen määrättiin 30 päiväsakon sakkorangaistukseen ja maksamaan vartijalle korvauksia. Sakkoja hän joutuu maksamaan 1350 euroa ja korvauksia reilut 400 euroa.
Lue lisää: Tapio Suominen tuomittiin pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta alentuneesti syyntakeisena
Suominen odotti erilaista tuomiota
Suominen kommentoi tuomiotaan MTV Uutisille lyhyesti eilisen istunnon päätteeksi.
– Odotin, että minut olisi todettu syyntakeettomaksi kokonaan.
Suomisen mukaan syyntakeettomuuden puolesta puhuivat kolmen eri psykiatrin näkemykset siitä, että hän oli ollut teon hetkellä voimakkaassa maniassa.
Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, ja Suomisella on aikaa valittaa ratkaisusta.
Kertomansa mukaan hän aikoo pohtia asiaa.