"Taidan vaipua psykoosiin" – Ullanlinnan murhasta tuomittu psykiatri käyttäytyi oudosti kuulusteluissa

Ullanlinnan murhasta syytetty psykiatri saa tuomionsa 5:07
Katso videolta MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palménin analyysi Ullanlinnan murhatuomiosta.

Helsingin Ullanlinnassa tapahtuneesta vaimonsa murhasta elinkautiseen tuomittu psykiatri Roope Tikkanen vetosi puolustuksessaan psykoosiin ja muistinmenetykseen. Mies käyttäytyi oudosti jo kuulusteluissa. 

Vaimonsa murhasta elinkautiseen tuomittu psykiatri Roope Bob Tikkanen käytti kuulusteluissa muistiinpanoja.

– Taidan mennä psykoosiin, totesi vaimonsa murhasta Ullanlinnassa tuomittu psykiatri, kun hän jäi kiinni vaimonsa ruumiin siirtämisestä.

Tikkanen oli poliisin todistuksen mukaan ollut vähäsanainen ja puhunut vain lyhyitä lauseita. 

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tällä viikolla Tikkasen elinkautiseen vaimonsa murhasta. Hän vetosi puolustuksessaan masennukseensa sekä sekavaan tilaansa, psykoosiin ja muistinmenetykseen, mutta tästä ei oikeudessa saatu näyttöjä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tikkaselle tehtiin jo poliisin esitutkinnan aikana mielentilatutkimus, jossa katsottiin hänen olevan täydessä ymmärryksessä teon aikana. 

Käytti muistiinpanoja kuulusteluissa

Todistaja kertoi oikeudessa kohdanneensa Tikkasen Ullanlinnassa sijaitsevan kerrostalon porttikongissa 16. joulukuuta. Todistajan mukaan mies oli vaikuttanut täysin normaalilta, ei millään tavalla hermostuneelta. 

Käräjäoikeudessa kaikki, jotka tunsivat Tikkasen entuudestaan, olivat pitäneet hänen käytöstään tuolloin normaalina. Myös Tikkasen psykiatri kertoi todistuksessaan, ettei ollut koskaan nähnyt Tikkasta psykoottisena.

Tikkanen yritti syyttäjän mukaan teon jälkeen salata tapahtunutta ja hän muun muassa kävi Prismassa ostamassa aineita verijälkien siivoamiseen. Käräjäoikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että Tikkanen olisi etukäteen valmistellut ja suunnitellut tekoa. 

Mies ei pystynyt ensimmäisessä poliisikuulustelussa kertomaan, mitä oli tapahtunut ja myöhemmin hän oli käyttänyt apunaan muistiinpanoja. Oikeuspsykologi arvioi, että Tikkanen halusi näin rakentaa ja toistaa loogista, uskottavaa ja mieleenpainuvaa omaa kertomustaan tapahtumista. 

Oikeuspsykologin mukaan oli todennäköistä, että Tikkanen muistaa tapahtumat paremmin kuin myöntää.

Oikeuspsykologi katsoi myös videotallenteet Tikkasen vierailusta Prismassa tekoa seuraavana päivänä, eikä huomannut mitään merkkejä vakavasta psykoosista tai psykoottisesta käyttäytymisestä.  

Hän myös muistutti, että psykoosi tai psykoottinen käyttäytyminen eivät automaattisesti tarkoita sitä, että henkilö olisi syyntakeeton.

Poliisin esitutkinnan aikana kuullun oikeuspsykologin mukaan Tikkanen oli todennäköisesti kovan psyykkisen paineen alla, mutta hän ei löytänyt mitään, mikä viittaisi psykoosiin. 

Hänen mukaansa, jos kyseessä olisi ollut psykoosi, Tikkasen käyttäytyminen olisi ollut kauttaaltaan poikkeavaa, välttelevää ja todellisuudesta irtautunutta. 

Myös tuomitun oma kuvaus mielentilastaan on ristiriidassa sen kanssa, että hän pyrki välttämään paljastumista ja yritti peittää jälkiään seuraavana päivänä.

Vaati mielentilatutkimusta Ruotsissa

Annetusta tuomiosta käy ilmi, että Tikkanen vaati Suomessa toteutetun mielentilatutkimuksen lisäksi uutta mielentilatutkimusta "mieluiten Ruotsissa ruotsalaisen lääkärin toimesta".  

Psykiatrin mukaan Suomessa tehty mielentilatutkimus oli keskittynyt vääriin asioihin eli hänen mukaansa siihen, oliko hän puhunut totta vai. 

Tikkanen kritisoi sitä, että THL:n tutkimus ei keskittynyt hänen sairauteensa ja masennukseen, josta hän oli kärsinyt. Tikkasen mukaan Ruotsissa keskityttäisiin näihin asioihin.

Syyttäjä ja asianomistajat vastustivat uutta mielentilatutkimusta. Myös käräjäoikeus hylkäsi pyynnön uudesta mielentilatutkimuksesta. Oikeuden mukaan THL:n tekemä mielentilatutkimus oli perusteellinen ja se oli kestänyt huomattavasti pidempää kuin normaalisti. 

Lue myös:

    Uusimmat