Yhdysvaltojen rahoittamat aseelliset ryhmittymät ovat ryhtyneet taistelemaan myös keskenään maan pohjoisosissa Aleppon ja Turkin rajan välisellä alueella.
Los Angeles Timesin mukaan tiedustelupalvelu CIA:n ja puolustusministeriön eli Pentagonin rahoittamat ryhmittymät ovat ampuneet toisiaan usein kuluneen kahden kuukauden aikana.
Pentagonin tukema, kurdijohtoinen Syyrian demokraattiset joukot -ryhmä ajoi CIA:n tukeman Fursah al-Haq-ryhmä pois pois Marean kaupungista Aleppon pohjoispuolella. Samankaltaisia kahakoita on havaittu muuallakin.
– Tämä on valtava haaste. Nämä yhteenotot ovat melko uusi ilmiö, sanoo vaikutusvaltainen demokraattipoliitikko, edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff lehdelle.
Pentagonilla on oma sotilaallinen suunnitelma opposition tukemiseksi. Tuesta merkittävä osa menee kurditaistelijoille.
CIA:lla salainen suunnitelma
CIA:lla on Turkin maaperällä oma operaatiokeskus, mistä se salaisesti ohjaa tukea oppositioryhmittymille Syyriassa, Los Angeles Times kirjoittaa.
– Ristiriitaa on ollut pidemmän aikaa eri hallintolohkojen sisällä, ja siitä tulee ongelmia, kun puututaan sisällissotaan. Tilanne on absurdi, kun Yhdysvallat käy itseään vastaan sijaisarmeijasotaa Syyriassa, pohtii vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.
Syyrian pohjoisosissa taistelee monia osapuolia ja kymmeniä eri ryhmittymiä.
Presidentti Bashar al-Assadin armeija taistelee oppositiota ja myös Isisiä vastaan. Lisäksi oppositioryhmittymät taistelevat paikoin keskenään, ja alueen etniset jännitteet arabien, kurdien ja turkmeenien välillä ovat kireät.
Vaihtoehtoja on vähän
– Tämä on monimutkainen, moniosapuolinen sota, missä vaihtoehtomme ovat rajatut, nimettömänä pysytellyt yhdysvaltalaislähde sanoo Los Angeles Timesille.
Sodan päättämisestä on puhuttu jo vuosia, mutta rauhanponnistelut eivät ole edenneet kohti aseiden vaikenemista. Sodasta on tullut alueellisten valtojen ja suurvaltojen pelikenttä.
– Presidentti Martti Ahtisaari on puhunut jo aikoja sitten siitä, miten jääräpäisyys sodan ratkaisukeinoissa on johtanut sodan pidentymiseen. Nyt ollaan siinä pisteessä, että suuri osa aseellisesta oppositiosta on kovan linjan islamisteja, Alaranta sanoo.