Kuparinen kapseli haudattiin maahan vuonna 1934 kansallissosialismin kulta-aikana. Nyt puolalaiset arkeologit ovat kaivaneet sen esiin natsipuolueen koulutuskeskuksen lattian alta.
MTV Uutiset julkaisee artikkelin yhdessä Tieteen Kuvalehden Historia-julkaisun kanssa. MTV Uutiset kertoi aikakapselista jo kuukausi sitten.
2:12
Nykyään Zlocieniec on osa Puolaa, mutta vuonna 1934 Pommerissa noin sadan kilometrin päässä Itämerestä sijaitseva kaupunki oli nimeltään Falkenburg ja kuului Hitlerin Saksaan.
Vuosina 1934–36 saksalaiset rakensivat Falkenburgiin suuren koulutuskeskuksen, jossa annettiin opetusta kansallissosialistisen puolueen tuleville johtajille.
Rakennustöiden alkuvaiheessa natsit hautasivat Ordensburg Krössinsee -nimisen koulutuskeskuksen perustuksiin aikakapselin tulevia sukupolvia varten.
Huhut elokuvasta herättivät uteliaisuuden
Saksa menetti alueitaan toisen maailmansodan tappion jälkeen, ja Falkenburgista tuli osa Puolaa. Puolalaiset eivät olleet kiinnostuneita natsien propagandasta, ja niin aikakapseli jätettiin rauhaan.
Kiinnostus heräsi vasta, kun puolalaiset arkeologit saivat vihiä siitä, että aikakapseli sisälsi elokuvan, joka oli kuvattu Falkenburgissa vuonna 1933. Tilaisuus nähdä, miltä Falkenburg, tai nykyään Zlocieniec, oli näyttänyt 80 vuotta sitten, oli liian hyvä ohitettavaksi.
Syyskuussa 2016 arkeologit lopulta löysivätkin aikakapselin kuusi metriä Ordensburg Krössinseen betonilattian alta, ja avasivat sen. Heidän pettymyksekseen kapselissa ei ollut elokuvaa. Natsit olivat ilmeisesti muuttaneet mielensä ja jättäneet sen pois.
Sen sijaan noin metrin pituisessa kuparikapselissa oli kaksi kappaletta Hitlerin Taisteluni-teosta, Hitlerin ja muiden natsijohtajien valokuvia sekä sanomalehtiä vuodelta 1934. Kaikki esineet olivat säilyneet erinomaisessa kunnossa.
Kapselista löytyi myös tietoa ja valokuvia Falkenburgin kaupungista. Sen sijaan siellä ei ollut minkäänlaista tervehdystä tuleville sukupolville tai yksittäisten ihmisten henkilökohtaisia kertomuksia, jotka olisivat voineet antaa tutkijoille tietoa uutta tietoa arkielämästä natsiajan Saksassa.