Erikoishaastattelu: Valkovenäläinen psykiatri joutui maanpakoon tutkittuaan Lukashenkon mielenterveyttä – kertoo nyt havainnoistaan MTV Uutisille: "Hänellä on persoonallisuushäiriö"

lukashenkon psykiatri
Julkaistu 25.08.2020 10:35
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Julkaistuaan tutkimuksensa Lukashenkon mielenterveysdiagnoosista psykiatrina Valko-Venäjällä työskennellyt Dmitri Shigelskij joutui 2000-luvun alussa pakenemaan Yhdysvaltoihin.

Mielenosoitukset istuvaa presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa vastaan ovat jatkuneet jo yli kaksi viikkoa. Viimeksi sunnuntaina Minskin kaduilla kokoontui noin 150 000 ihmistä, ja myös muissa Valko-Venäjän kaupungeissa mielenosoittajia oli kymmeniä tuhansia. Lukashenko ei kuitenkaan vaikuta välittävän, vaan on kutsunut häntä vastustavia kansalaisia muun muassa rotiksi.

– Täydellinen välinpitämättömyys ja empatiakyvyttömyys kuuluvat Lukashenkon taudinkuvaan, jonka nimi on persoonallisuushäiriö. Hän ei ole kertaakaan esittänyt surunvalittelujaan esimerkiksi hakatuille mielenosoittajille tai koronaan kuolleiden omaisille. Ylipäätään hän ei ole pitkän presidentinkautensa aikana koskaan ilmaissut olevansa pahoillaan mistään, sanoo Valko-Venäjällä psykiatrina toiminut Dmitri Shigelskij.

Shigelskij vastaa puhelimeen New Yorkista, jossa kertoo perheineen asuneensa jo liki 20 vuotta. Omien sanojensa mukaan Shigelskij joutui pakenemaan Valko-Venäjältä tuotuaan julkisuuteen varsin kiusallisen tiedon Valko-Venäjän presidentistä.

Lue myös: Minskissä asuva Natalja MTV Uutisille: 26-vuotias sukulaispoika hakattiin niin, että selkänikamia murtui – vietti vuorokausia 40 ihmisen kanssa samassa pidätyssellissä

lukashenkon psykiatri

Psykiatri Dmitri Shigelskij  kertoi tulleensa poliittisena pakolaisena Yhdysvaltoihin 2000-luvun alussa, ja samaan aikaan hänen tutkimuksensa näki päivänvalon.

Diagnoosi salattiin?

Kaikki alkoi jo vuonna 1994. Shigelskij kertoo olleensa silloin psykiatriharjoittelijana Valko-Venäjän Grodnon kaupungissa.

– Yhtenä tehtävänä harjoitteluni aikana oli kertoa, mitä mieltä olemme silloisista presidenttiehdokkaista, joita oli useita. Lukashenkon käytöksen seuraamisen jälkeen diagnoosia ei mielestäni ollut vaikea antaa, vaikka se oli kyllä annettu jo virallisesti paljon ennen meidän harjoitteluamme, Shigelskij muistelee.

Oppositiomediat, muun muassa Radio Svoboda ja Belsat, kirjoittavat, että ensimmäistä kertaa Lukashenko joutui psykiatriseen arvioon valmistuttuaan pedagogisesta instituutista.

Radio Svobodan mukaan Lukashenko oli ilmoittautunut tapaamiseen alueellisen puoluekomitean ensimmäisen sihteerin kanssa ja pyysi jatkuvasti nimeämään hänet kolhoosin puheenjohtajaksi. Silloin Lukashenko lähetettiin mielenterveysarvioon ja hän sai diagnoosiksi persoonallisuushäiriön.

Valko-Venäjän presidentin terveydentilasta ovat kirjoittaneet myös muut mediat. Esimerkiksi The New York Times on kyseenalaistanut Lukashenkon tervejärkisyyttä, Euronews puolestaan kirjoitti presidentin epäterveestä pakkomielteestä valtaan. Lukashenkosta on myös tehty lukuisia tutkimuksia, joissa mainitaan mielenterveyshäiriöt.

Lue myös: Presidentti Niinistö ja Marin puhuvat tänään suurlähettiläspäivillä – tapetilla Valko-Venäjä ja Navalnyi

Vuonna 1978 Mogilevin alueellisen ravitsemusosaston johtaja, jonka alaisuudessa Lukashenko toimi komsomolin sihteerinä, kääntyi sairaalan päällikön puoleen psykiatrisen tutkimuksen saamiseksi, koska hänestä Lukashenkon käytös vaikutti hyvin sekavalta. Vuonna 1982 Lukashenko erotettiin armeijasta samalla diagnoosilla.

– Presidentinvaalien kampanjan aikana kaikki paperit hävitettiin eikä kansa tiennyt hänen mielenterveysongelmistaan mitään, Shigelskij sanoo.

Lue myös: Lukashenko saapui virka-asunnolleen luotiliivissä ja ase kädessä – kommentoi 15-vuotiaalle pojalleen Minskin mielenosoittajien paenneen kuin rotat

Vaarallinen vallassa

Shigelskijn mukaan epäkohta piti korjata ja totuus tuoda päivänvaloon, joten hän alkoi tehdä tutkimusta aiheesta. Tutkimus valmistui vuonna 2000 ja perustuu hänen mukaansa kymmenien muidenkin psykiatrien analyyseihin sekä useampiin lähteisiin.

– Olin aikeissa julkaista tutkimuksen, joka käsitteli Lukashenkon mielenterveysongelmia ja hallitus sai tietää tästä, joten jouduin pakenemaan henkeni edestä Yhdysvaltoihin yhdessä perheeni kanssa. Uskon, että minut olisi muuten tapettu, kuten tehtiin siihen aikaan niin monelle muullekin, Shigelskij sanoo.

Hän ehti kuitenkin lähettää tutkimuksensa muutamiin oppositiomedioihin. Voit lukea sen alkuperäisen version venäjäksi esimerkiksi täältä.

Shigelskijn mukaan arviolta noin 1-2 prosenttia koko maailman väestöstä kärsii persoonallisuushäiriöstä, ja usein heidän joukossaan on paljon rikollisia. Persoonallisuushäiriöiden ja rikollisuuden välistä yhteyttä on tutkittu paljon.

– Saadessaan valtaa tällaiset ihmiset ovat vaarallisia sekä itselleen että muille, koska he keskittävät valtaa vain ja ainoastaan itselleen, mikä Lukashenkon tapauksessa tapahtui hyvinkin pian sen jälkeen, kun hänestä tuli presidentti.

Lisäksi persoonallisuushäiriölle ominaisia piirteitä ovat Shigelskijn mukaan vainoharhaisuus sekä kykenemättömyys muodostaa pysyviä ja rakastavia ihmissuhteita. 

– Kuuluisista johtajista esimerkiksi Adolf Hitlerillä oli vastaava mielenterveyshäiriö. Lukashenkon toimia ei voi ymmärtää terveellä järjellä, koska hän on mielenterveyspotilas eikä hän näe asioita samalla tavalla kuin terve ihminen.

Hitlerin persoonallisuushäiriöstä voi lukea lisää esimerkiksi Psychology Today ja Cambridge-tutkimusjulkaisuista

Tuoreimmat aiheesta

Aljaksandr Lukashenka