Erikoishaastattelu: Xenasta tuttu Lucy Lawless tähdittää ronskia kulttisarjaa: "Olen iloinen, että veri maistuu yhä samalta"

Lucy Lawless esittää Ruby-nimistä hahmoa C Moren Ash vs. Evil Dead -sarjassa. Lawless kertoo erikoishaastattelussa, millaisia asioita sarjan kolmannelta tuotantokaudelta on lupa odottaa.

Ash vs. Evil Dead on pyörinyt kahden kauden ajan. Sarjan kolmas kausi nähdään tuoreeltaan C Moressa tänä keväänä. 80-luvun Evil Dead -kulttielokuvien pohjalta luotu sarja on täynnä ronskia huumoria ja yliampuvaa kauhua. Aiemmin Xenassa sekä Puisto-osasto-sarjassa näytellyt Lucy Lawless pääsee uudella kaudella pahiksen rooliin.

Millainen fanien reaktio on ollut kahteen ensimmäiseen kauteen?

– Fanien innostus Ash vs. Evil Dead -sarjaa kohtaan on ollut alusta asti kiihkeää. Minusta tuntuu, että pidimme lupauksemme faneille ja sarja on ollut todella autenttinen. Meillä on mahtava Bruce Campbell ja hänen ympärillään Dana DeLorenzon ja Ray Santiagon hahmot Pablo ja Kelly.

Noin vuosi on kulunut toisen kauden päättymisestä. Voitko summata lyhyesti,  mihin tarina jäi toisen kauden lopussa?

– Toisen kauden lopussa Paha Ruby tulee takaisin ja tappaa Hyvän Rubyn – hänestä oli tulossa osa Ashin perhettä. Hyvä Ruby alkoi olla humaanimpi, joten ollakseni rehellinen, hänen oli lähdettävä. Tällä kaudella saan esittää Pahaa Rubya.

Toisen kauden lopussa Ash on sankari. Kaikki ovat tajunneet, että hän ei ollut pahis Ashy Slashy. Hän on itseasiassa Elk Groven ja maailman pelastaja. Mutta varjoissa piileskelee Paha Ruby, joka haluaa ottaa omansa. Hän kostaa pahuuden puolesta.

Näyttää siltä, että pahuus on karkotettu, mutta miten se palaa uuden kauden alussa?

– Pahuus palaa kunnon krapulan kera. Pahuus tulee takaisin kuin karhu, jolla on mehiläisiä pään ympärillä. On todella hauskaa näytellä Pahaa Rubya. Rakastan sitä. Tällä kaudella nähdään tunnelman muutos, uusi kausi on huomattavasti synkempi. Siinä keskitytään enemmän ryhmämeininkiin. Tämä kausi muistuttaa hieman enemmän Evil Dead -elokuvia, mikä on mielestäni jännittävää, ja se lisää sarjan taiteellista puolta, jota fanit rakastavat.

Miten Ruby palaa sarjaan? Mistä löydämme hänet alussa?

– Ruby on maannut odottamassa Ashia kahdenkymmenen vuoden ajan, odottaen aikaansa kostolle. Kun Ruby saa tietää, että Ashilla on pieni tytär – Rubylla on ilkeä suunnitelma ottaa kaikki Ashin rakastama ja käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa.

Voitko kertoa mitä kolme muuta päähahmoa, Ash, Pablo ja Kelly, puuhailevat kauden alussa?

– Ash pyörittää Elk Groven kuuminta bisnestä. Hän on Ashy Slashy, hän leikkaa hintoja. Ashin rautakauppa on kovassa huudossa. Pablo on avannut unelmayrityksensä Pablo’s Fish and Chipsin. Kelly on käynyt taistelukoulua ja hengailee uuden kuuman poikaystävänsä kanssa.

Ruby on erityisen kiinnostunut Ashin tyttärestä Brandystä tällä kaudella. Voitko kertoa heidän suhteestaan?

– Ruby esittää koulun opinto-ohjaajaa ja koitin tehdä hänestä mahdollisimman hyvätahtoisen, joten teimme hänestä hieman kanadalaisen, niin kuin moni michigalainen on. Koitin olla hahmon kanssa hienovarainen. Kanadalaisuus näkyy hieman läpi, eikä ole liian southparkmainen. Ruby on todella hyväntahtoinen ja täysin perverssi hahmo, hän on viimeinen ihminen, jonka haluat neuvovan lastasi opinto-ohjaajana.

Rob Tapert kertoi, että piti aluksi kanadalaisen opettajan esittämistä huonona ideana. Nähtyään hahmon hän kuitenkin totesi sinun olleen oikeassa?

– Ongelma Robille on, kun minä ja Charlie Heskell, kakkosohjaaja, lyömme päät yhteen – olemme olleet ystäviä pitkän aikaa. Työskentelimme yhdessä kauan ennen Xena-sarjaa ja meillä on tapana pallotella uusia hulluja ajatuksia ja usein se lähtee lapasesta. Mutta olemme osuneet kultasuoneen tällä kaudella ja hahmoni on todella hyvä.

Puhutaan hieman käytännöllisistä efekteistä tällä kaudella. Miten ne ovat kehittyneet aiemmilta kausilta?

– Olen niin onnekas. Ymmärrän, kuinka paljon tekstiilit ja maskeeraus on muuttunut viimeisen 25 vuoden aikana, kun olen työskennellyt. Nykyään on olemassa verilammikkomattoja. Verilammikossa makaamisen sijaan käydään makuulle sellaiselle hyytelömäiselle matolle, eikä se tartu kiinni maatessa. Se on mahtava. Se näyttää ihan oikealta, kun taas ennen vanhaan maattiin oikeassa verilammikossa ja se houkutteli kärpäsiä, oli joko kuuma tai jäätävän kylmä ja tahmainen olo. Silmäripset tarrautuivat kiinni toisiinsa ja lopulta meinaa järki lähteä, koska hermosto ei vain kestä tahmaisena olemista enää, se on liian stressaavaa. Nykyään on mahdollista tehdä verta, jota laitetaan vaatteisiin, jotka sitten kuivataan, mutta asu näyttää siltä kuin vaatteet olisivat verestä märät, vaikka ne ovat kuivat. Ennen vanhaan oltiin märkiä ja tahmeita viikkokaupalla. Nykyinen tilanne on taivaallinen.

Olen iloinen, että veri maistuu yhä samalta. Suuveri on yhä kuin siirappia ja kahvia, ja se on niin etovaa, että kun joudun laittamaan sitä suuhuni, alan kakoa ja se päätyy aina kohtaukseen, koska se näyttää aidolta.

Pääset helpommalla, mitä veressä makaamiseen tulee, mutta sinua ammutaan veritykillä vähän väliä.

– Joo. Me todellakin ylitämme rajan mitä tulee eritteisiin tällä kaudella. Luulitte, että oksennus ja uloste olivat pahoja. Se menee huonompaan suuntaan, luota minuun.

Mitä yllättävää fanien tulee yleisellä tasolla odottaa tältä kaudelta aiempiin verrattuna?

– Mielestäni sarjan tunnelma muuttuu toden teolla ja se on hyvin jännittävää. Muutos tekee kaudesta pelottavamman. Ash on yhä hiton hauska, toiminta on hullua ja vulgaaria, mutta tausta on modernimpi ja hieman synkempi. Panokset ovat kovemmat, varsinkin kun pääsette näkemään teinit. Esimerkiksi, kun Brandy tulee kuvioihin, hän tuo mukanaan uudenlaista realismia, josta todella pidän. Olin vain iloinen päästessäni hyvään fiilikseen ja tämä on ollut todella miellyttävä matka mitä tulee filmitaiteeseen ja näyttelemiseen.

Pidän siitä, että saan vietyä hyvän fiiliksen sarjassa nähtävän lukion käytäville. Panokset ovat suuremmat ja samaistumme kaikki siihen. Olemme kaikki kasvaneet kouluun sijoittuvien kauhuelokuvien kanssa. Minusta tuntuu, että siinä on tartuntapintaa, miljöö tuntuu tutulta – on kuin pahuus olisi tosissaan saapunut kaupunkiisi. Koulu on meille kaikille tuttua, joten sarjaan on helppo samaistua.

Miten sarja eroaa muista televisiosarjoista?

– Tämän sarjan tekeminen on todella vaikeaa. On vaikea tehdä sarjasta hauska, mutta pitää pelottavat kohdat pelottavina. Tarkoituksena ei ole tehdä parodiaa, vaikka joskus minusta tuntuu, että kallistumme hieman siihen suuntaan, mutta tänä vuonna jännitystä on mielestäni luvassa. Maailma jossa minun hahmoni seikkailee, on todella pelottava, koska kaikki mikä näyttää hyvältä on pielessä. Kaudessa on käsittämätön fiilis, se on karkea ja todellinen, mutta silti tuttua. Bruce Campbell tuo yhä brändiään esiin äänekkäästi, siitä ette jää paitsi. Se on osa lupaustamme faneille.


Lue myös: