Tohtori Pentti Arajärvi täyttää tänään 70 vuotta. Nostimme Arajärven kanssa pommac-maljat ja keskustelimme, mitä 12 vuotta tasavallan presidentin puolisona toi ja mitä puolestaan vei.
Eduskunnan valiokuntaneuvoksena ja silloisen ulkoministeri Tarja Halosen avopuolisona sai toimia melko lailla poissa julkisesta valokeilasta. Kaikki muuttui, kun Halonen nousi ennakkosuosikkien ohi selvään voittoon vuoden 2000 presidentinvaaleissa.
Halonen ja Arajärvi olivat 15-vuotisessa parisuhteessaan viihtyneet avoliitossa, mutta presidentin protokollan takia pariskunta koki, että olisi syytä mennä naimisiin. He karkasivat vihille elokuussa 2000.
Kun Tarja Halosen presidenttikausi päättyi keväällä 2012, Arajärvi kertoi julkisuudessa kärsineensä yksityisyyden menettämisestä presidentin puolisona.
– Elämä ei tietenkään enää koskaan palannut normaaliksi. Tietyllä tavalla yksityisyys ensin meni ja Tarjan kauden jälkeen palasi, mutta julkisuus säilyy, Arajärvi kertoo MTV Uutisille.
"Katsotaan vielä toiseen kertaan"
Arajärvi ja Halonen muuttivat Mäntyniemestä takaisin Kallioon asumaan. Arajärven mukaan pariskunta saa joko yksin tai yhdessä asioida rauhassa esimerkiksi Hakaniemen torilla.
– Kyllähän ihmiset yleisesti ottaen tietää, kuka on. Tietynlainen mielenkiinto tuntuu olevan päällä. Katsotaan vielä toiseen kertaan, Arajärvi jatkaa.
Suomi on siitä erityinen maa, että täällä entiset ja nykyiset valtionpäämiehet sekä heidän puolisonsa saavat käyskennellä kansan parissa tai vaikka ruokakaupassa suhteellisen vapaasti.
– Mulla ei ole turvamiehiä, Tarjalla on, Arajärvi tiivistää.
Ainutlaatuisia kokemuksia
12 vuotta Suomen ensimmäisenä miehenä toivat kuitenkin niin monta elämää rikastuttanutta kokemusta, että yksityisyyden menettäminen tuntui loppujen lopuksi pieneltä sen rinnalla.
– Tuskin olisin muuten tavannut kolmea Yhdysvaltain presidenttiä, kahta Venäjän presidenttiä, YK:n pääsihteeriä ja taitaa olla Kiinan presidenttejäkin pari kappaletta. Ja Japanin keisari, Arajärvi muistelee.
– Tapana on tästä ollut sanoa, että tapasin ihmisiä, joita muuten en olisi tavannut, kävin keskusteluja, joita muuten en olisi käynyt, kävin paikoissa, joihin en varmasti olisi päässyt muuten. Se avasi monia mahdollisuuksia.
"Olen ollut onnekas, vielä terve ja jotenkuten järjissäni"
Arajärvi on ollut eläkeiässä jo pitkään, mutta varsinaiselle eläkkeelle hän ei kuitenkaan ole kiirehtimässä.
– Professorin uraa ajatellen on tyypillistä, että täytyisi kirjoittaa vielä se elämäntyöteos, eikä tämä yhteiskunnallinen vaikuttaminenkaan tuskin lopu, Arajärvi arvioi seuraavan 10 vuoden tapahtumia.
Merkkipäivänään Arajärvelle järjestetään isohkot juhlat tuttavapiirin kesken. Luvassa on paljon erilaisia keskusteluja sekä luonnollisesti oman elämänsä summaamista ja taaksepäin katsomista. Mikä on kaduttanut, mistä olette ollut ylpeä?
– Katuminen on turhaa, on parempi oppia niistä asioista. Mutta niitä on turha avata nyt. Olen ollut onnekas, päässyt tekemään töitä, joita on halunnut ja jota on pitänyt merkittävänä. Se on onnellinen olotila. Ja on vielä terveenä ja jotenkuten järjissään.