Koko kansan tuntema, sukupuoltaan korjannut pappi Marja-Sisko Aalto osallistui torstaina viimeisen kerran notaarina tuomiokapitulin istuntoon. Edessä on vielä pari viikkoa töitä ennen kesälomaa ja sen jälkeen siintävää eläkettä.
Katso videolta jutun yltä, miten Marja-Siskon elämän käänteitä pyöritetty mediassa.
Siitä hetkestä on kohta kymmenen vuotta. Olli Aalto oli vielä hetken suurelle kansalle tuntematon Imatran kirkkoherra, kunnes kertoi korjaavansa sukupuolensa ja muuttavansa nimensä Marja-Siskoksi. Yhtäkkiä alkoi valtava pyöritys mediassa, joka päättyi lopulta Aallon irtisanoutumiseen Imatran seurakunnasta.
– Se oli hirvittävä kokemus. Olin varautunut, että saisin olla siinä seurakunnassa töissä eläkkeelle asti, mutta kun en voinut, niin en voinut. Oli tavaton pettymyksen tunne, kun ei löytynyt tukea ja halua antaa minun toimia.
Seurasi ajanjakso, jolloin Aalto oli pitkään työttömänä. Terve, työkykyinen ihminen, joka ei kelvannutkaan kenellekään töihin.
Aalto puhuu rauhallisesti, vaikka kertoilee elämänsä kriisihetkistä ja muistoista, joihin ei ehkä edes haluaisi palata.
– Lähetin kymmeniä hakemuksia ja pääsin pariin haastatteluun. Minä olisin ollut liian riskaabeli valinta; vaikkei sitä ääneen sanottukaan.
– Vaikka Rautavaara laulaa, ettei päivääkään vaihtaisi pois, niin kyllä kai useimmat vaihtaisivat montakin, jos pystyisivät.
Lopulta työpaikka löytyi notaarina Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulista. Siellä hän istuu nytkin, kunnes koittaa toukokuun 22. päivä. Sinä päivänä alkaa kesäloma, joka vaihtuu eläkkeeseen elokuun ensimmäisenä päivänä.
"Minä koen, että meitä syrjitään"
Rauhallista kävelyä luonnossa, hieman suunnistusta, tyhjä almanakka. Aikaa yhdeksälle lapsenlapselle. Ja puolisolle, Birgitalle, joka on seissyt Marja-Siskon vierellä nuoruudesta saakka.
Heidät vihittiin vuonna 1973, mutta enää he eivät ole avioliitossa.
Yhä useampi haluaa korjata sukupuoltaan
Sukupuolenkorjausleikkaukset ovat kasvussa Suomessa. Iltalehti kertoo, että viime vuonna hoitoihin on hakenut yli tuhat ihmistä.
Marja-Sisko Aalto sanoo määrän kasvun olevan osin hänen omaa syytään. Oman prosessinsa aikana hän tapasi purnata siitä, että joka paikkaan piti jonottaa.
– Minulle sanottiin, että oma syysi, kun nyt jonossa on moninkertainen määrä. Esimerkin voima on valtava. Tällaista hätää ja kärsimystä on ollut hirveästi piilossa kaapissa, ja nyt pikkuhiljaa tullut esiin. 10-15 vuotta sitten tämä oli vielä jonkinlainen tabu.
– Emme voi olla naimisissa, koska kirkko ei suostu vihkimään meitä. Minä koen sen niin, että meitä syrjitään hyvin törkeästi.
He eivät ole rekisteröineet parisuhdettaan, koska Aallon mukaan ”koiria ja autoja rekisteröidään, ei ihmisiä”.
Puoliso Birgitta oli se, joka oli vierellä vaikeinakin hetkinä ja tiesi Aallon sisäisistä tuntemuksista jo kauan.
– Onhan se hänelle aivan eri juttu olla nyt naisen kanssa kuin aikanaan miehen kanssa. Hän on kulkenut vierelläni ja olen siinä käsityksessä, että aikoo kulkea edelleenkin.
"Olitko sinä ennen vaari?"
Eläkkeelle jäädessään Aallon päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus siitä, että hän on saanut palvella ”rakasta kirkkoaan yli 40 vuotta”.
Tyhjä almanakka ja luonto kutsuvat, mutta papin oikeudet säilyvät hautaan asti, aikooko hän vielä toimia kirkon piirissä?
Kyllä, hän aikoo pitää ystävien ja sukulaisten parissa toimituksia ja avustaa silloin tällöin jumalanpalveluksissa ehtoollisen jakamisessa. Tehdä sellaisia asioita, joista itselle tulee hyvä mieli.
– Kuukauden päästä pidän saarnan Joensuussa sateenkaarimessussa.
Ja lastenlasten kanssa hän aikoo touhuta. Nuorin on nyt kaksivuotias, kaksi vanhinta ovat 13-vuotiaita. Vanhimmat olivat syntyneet jo silloin, kun Aalto aloitti sukupuolenkorjausprosessinsa.
– Toinen heistä on monta kertaa varmistanut: Olitko sinä ämmi ennen vaari? Ja minä vastaan rauhallisesti, että olin. Hän vastaa: Aha.
Ja sitten, Aalto jatkaa:
– Hän joskus kysyi, että tuleeko hänestäkin sitten nainen jossain vaiheessa. Ja minä sanoin, että kuule erittäin suurella todennäköisyydellä ei tule, hän sanoo ja nauraa sen jälkeen keveästi.