Delhin saastetilanne on viime päivinä muuttunut yhä järkyttävämmäksi. Tilanne on mennyt niin pahaksi, että kaupunkilaiset ovat pyytäneet hätiin suomalaisen ilmanlaatuasiantuntija Maija Virran.
Intian toiseksi suurimman kaupungin Delhin koulut suljettiin saasteiden takia jo alkuviikosta ja ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa. Jopa kaupunginjohtajat kutsuvat Delhiä kaasukammioksi.
Santrupti-nimistä ilmanlaatukonsulttiyritystä Delhissä pyörittävälle Maija Virralle miljoonakaupungin yllä leijuva sankka saastepilvi tarkoittaa puhelimen taukoamatonta soimista.
Naisen asiantuntemusta kaipaavat tällä hetkellä hallituksen viralliset tahot, sairaalat, Delhin yksityiskoulut sekä suurlähetystöt.
Julkkis Delhissä
Virta tunnetaan Intiassa ilmanlaatuguruna ja hänestä on tullut paikallinen julkkis. Häntä siteerataan intialaisissa medioissa, hän käy luennoimassa vaikutusvaltaisille tahoille ja kiertää ahkerasti Delhin julkisia tahoja neuvomassa miten suojautua ulkoilman myrkyiltä parhaiten.
Kommentti: Delhin arkipäivää
Ilma maistuu aamusta kitkerältä ja haisee savulta. Taivaan peittää harmaa, tasainen matto ja aurinko on karannut peloissaan jonnekin kauas.
Jos uskaltaa hetkeksikin mennä ulos ilman kasvosuojainta, alkaa kurkkua kuristaa kuin olisin polttanut askin filtteritöntä norttia. Silmät kirvelevät ja päälle iskee armoton päänsärky.
Sisälle päästyä huomaa kuinka vaatteet haisevat yökerholta, jossa on poltettu tupakkaa antaumuksella.
Puhdas ilma ei ole itsestäänselvyys, vaan sitä oppii arvostamaan hurjasti kun keuhkot haukkovat henkeä myrkkypilvessä.
Sen tuntevat etenkin Delhin suomalaiset.
Jokaisella tuntemallani suomalaisen kotona hurisee ilmanpuhdistajat yötä päivää. Ulos ei pahemmin uskalleta, sisällä voi harrastaa joogaa ja juoksumatolla kävelyä samalla haaveillen Suomen uskomattoman kauniista luonnosta.
Paikallisten mielestä me ulkomaalaiset kohkaamme aivan turhaa saasteista.
”Te ette ole tarpeeksi karaistuneita saasteille”, sanoi naapurini herra Gupta, juristimies, joka hölkkää joka aamuisin puistossa.
Niin, ja tupakointikin vain vahvistaa keuhkoja, teki mieleni hymähtää, mutta nielin kitkerät kommenttini.
Yskähdin vain kohteliaasti.
– Intiassa on vaikeaa saada puolueetonta tietoa. Ilmansaasteista on olemassa kaikenlaisia uskomuksia ja väitteitä, ja monet tahot lupaavat parantaa asiaa, mutta vain harva ymmärtää asian todellisen laidan, hän sanoo.
Perheissä huolestuttu lasten sairauksista
Virta on luonut Intiaan viralliset sisäilmastandardit, joiden mukaan esimerkiksi työpaikoilla yritykset voivat tarkistaa, onko ilma sisätiloissa terveydelle haitallista.
– Ennen tätä ihmisillä oli hyvin heikko kuva siitä, mitä on puhdas ilma ja miten sitä voidaan edes mitata, hän sanoo.
Vaikka saasteet 20 miljoonan ihmisen Delhissä lisääntyvät päivä päivältä, on ihmisten tietoisuus ongelmasta kuitenkin noussut.
– Nyt ihmiset alkavat olla tosissaan huolissaan saasteiden vaikutuksista terveyteen. Perheissä on huolestuttu lasten astmoista ja muista sairauksista, ja siitä, miten se vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa, hän sanoo.
Ruokaa avotulella
Syyt ilmanlaadun heikkoon tilaan ovat moninaiset. Delhi kärsii ympäri vuoden huonosta ilmasta, mutta kasvava liikenne ja alati lisääntyvä automäärä ovat vain osasyy saasteille.
Yksi suurimmista saastuttajista on loka-marraskuun vaihteessa tapahtuva lähialueen maanviljelijöiden peltojen kaskeaminen. Riisipellot poltetaan, jotta niille voidaan kylvää vehnää nopeasti. Paksu savu ajautuu Delhiin, joka sijaitsee maantieteellisesti kuin tuulelta eristetyssä kulhossa.
Lisäksi Delhin läheisyydessä sijaitseva teollisuus ja raskaasti tupruttavat hiilivoimalat kuormittavat ilmaa entisestään.
Köyhyys kasvattaa saasteita. Miljoonat laittavat ruokaa avotulella eli "chullassa", joka puolestaan kasvattaa pienhiukkasmäärää ilmakehässä. Roskia ja kaikkea muuta mahdollista poltetaan paljon, etenkin talvisaikaan.
"Suomesta puhtaan ilman vientimaa"
Suomen Green Building Councilin entinen toimitusjohtaja Maija Virta on asunut Intiassa jo neljä vuotta ja kokee maan omakseen.
Virran mukaan suomalaisuudesta on etua Intiassa.
– Täällä suhtaudutaan ja arvostetaan suomalaista osaamista ja tutkimusta. Lisäksi Suomi tunnetaan täällä puhtaudestaan ja ainutlaatuisesta luonnostaan sekä sisäilmaosaamisestaan, hän sanoo.
Maijan mielestä Suomella olisi ainutlaatuinen tilaisuus markkinoida ja myydä osaamistaan maailmalle.
– Miksei Suomesta voisi tehdä puhtaan ilman vientimaata? hän miettii.