Vaikka olen asunut Kiinassa vuosia, olin jo melkein ehtinyt unohtaa, miltä tuntuu hengittää Pekingin ilmaa. Heti lentokentällä nenässä tuntui pistävä katku, kurkkua ja silmiä alkoi kirvellä. Muutaman tunnin kuluttua nenästä alkoi tulla tummaa limaa, kuvailee vuodenvaihteessa Peringissä vieraillut MTV uutisten entinen Aasian-kirjeenvaihtaja Petri Saraste kommentissaan.
0:34
Joka puolella Ihmiset kulkivat hengityssuojat kasvoillaan. Näky Pekingin pääkadulla muistutti kauhuelokuvaa.
Kiinalaiset tuntuvat silti suhtautuvan tähän kammottavaan asiaan vielä yllättävän tyynesti.
– Mihin voisimme paeta? Kotimme, perheemme ja työpaikkamme ovat täällä, he vastaavat. Rahatkin ovat kiinni superkalleissa asunnoissa.
Ilma vaarallista kymmenissä kaupungeissa
Eikä saasteilmiö koske ainoastaan Pekingiä, vaan lähes kaikkia Kiinan suurkaupunkeja. Viime päivien saastepitoisuudet ovat olleet 24 kaupungissa hälyttäviä ja erittäin vaarallisia 50 kaupungissa.
Pienhiukkaspitoisuus, eli PM 2,5 arvo, on suomalaisen indeksin mukaan vaarallinen terveydelle, kun sitä on hengitysilmassa yli 75 mikrogrammaa kuutiometriä kohti. Pekingissä luku oli 900, eli 12-kertainen.
Näistä tulipunaisista numeroista uskalletaan nyt jo tiedotusvälineissä kertoa ja varoittaa. Eikä ilmansaasteiden väitetä enää olevan "meteorologinen ongelma". Kouluissa ulkoliikunta ja välitunnit on peruutettu. Autoilua on rajoitettu ja saastuttavia tehtaita suljettu.
Saasteista vaiettiin pitkään
Vielä viisi vuotta sitten näistä asioista ei juuri kerrottu.
Kun Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystö julkaisi omien mittareidensa saastelukuja sivuillaan, syntyi siitä diplomaattinen selkkaus. Kiinalaisten mielestä amerikkalaisilla ei ollut oikeutta julkaista näitä lukuja, koska se oli "puuttumista Kiinan sisäisiin asioihin".
Tämä vuosi tulee olemaan matkustelun huippuvuosi Kiinassa. Se ei johdu kasvaneesta elintasosta, halventuneista matkoista eikä edes helpottuneista viisumikäytännöistä.
Syynä ovat saasteet. Lapsille ja isovanhemmille halutaan tarjota edes pari viikkoa puhdasta hengitysilmaa.
Puhdasta ilmaa matkustamalla
Ainoa vaihtoehto saada keuhkoihinsa puhtaampaa ilmaa näyttääkin olevan matkoille lähteminen, ja niin yhä useammat kiinalaiset tekevätkin parhaana lomasesonkinaan kiinalaisena uutena vuotena tammikuun lopulla.
Ykköskohde ulkomailla on Thaimaa, sen jälkeen tulevat Japani, Indonesia, Australia ja Malediivit. Tosin kovin saasteettomia eivät Thaimaa, Japani tai Indonesiakaan ole, jos kyse on kaupunkilomasta.
Kotimaan matkailun ykkönen on Hainanin saari. Sen jälkeen tulevan Xiamen, Lijiang, Guilin ja Zhanjjajie.
Yli kolme vuosikymmentä jatkuneen talouskasvu lasku on karmea. Mietin, miten pystyin elämään Pekingissä yli kahdeksan vuotta.
Raikasta ilmaa ei kiinalaisille voi myydä. Ilmanpuhdistimia ja modernia talotekniikkaa kylläkin, mutta ehkä meidän kannattaisi vieläkin enemmän hehkuttaa omaa ilman laatuamme: Helsingin Kaisaniemenkadun pahimmissa ruuhkissakin saasteita on vähemmän kuin Kiinan puhtaimmissa paikoissa.