Ukrainassa käydään perinteistä kulutustaistelua, mutta kumpikaan osapuoli ei ilmoitetuista tavoitteistaan ole juurikaan valmis luopumaan.
Tilanne Ukrainan sotarintamalla on pysynyt melko samana jo toista vuotta. Venäjä jatkaa hiljalleen etenemistä, Ukraina puolustaa hiljalleen eikä kummankaan maan läpimurtoa ole tapahtunut. Onko jonkinlainen rauhansopimus siis jo lähellä?
Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija, everstiluutnantti Pentti Forsström sanoo, että rauhansopimuksen ajankohtaa on hyvin vaikeaa ennustaa. Se voi olla huomenna, ensi viikolla tai ensi vuonna.
– Minulla ei ole tiedossa sitä, mitä kulissien takana tapahtuu, käydäänkö siellä neuvotteluita ja jos käydään, niin millä asetelmalla. Sotilaallisesti tilanne on edelleenkin tietyllä tavalla vakaa ja stabiili, Forsström kertoo MTV Uutisten haastattelussa.
Sodan asetelma otti keskiviikkoiltana uuden asennon, kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin kertoivat keskustelleensa puhelimessa – ja aiheena oli myös Ukrainan tilanne. Yhdysvallat oli ennen puhelua julkaissut oman suunnitelmansa Ukrainan suhteen.
Juttu jatkuu linkkien jälkeen.
Lue lisää: Trump ja Putin keskustelivat: Neuvottelu Ukrainasta alkaa "välittömästi"
Kreml kommentoi Putinin ja Trumpin puhelua
Kommentti: Onneksi olkoon Putin! Trumpin uusi suunnitelma suorastaan piruilee Ukrainalle
USA paljasti Ukraina-suunnitelmansa: Vanhoihin rajoihin palaaminen "epärealistista"
Ulkoministeri Valtonen kommentoi Putinin ja Trumpin puhelua: Ukraina-suunnitelmassa "väärä tasapaino"
Kun asiaa tarkastellaan sotilaalliselta kannalta, niin Ukrainan mukaan se pystyy taistelemaan ainakin ensi syksyyn asti nykyisillä resursseillaan, kävipä Yhdysvaltain sotilaalliselle tuelle mitä hyvänsä.
Venäjän on puolestaan arvioitu pystyvän ylläpitämään kulutussotaa kaluston puolesta noin 2–3 vuotta.
– Mutta tässä onkin kyse siitä, mikä on se balanssi saavutettavien etujen tai menetysten välillä. Rauhansopimus voi syntyä toisaalta hyvinkin äkkiä, jos riittävä kompromissi löydetään, Forsström sanoo.
Venäjän tämänhetkinen tavoite on Forsströmin mukaan edelleen Ukrainan poliittinen uudelleenjärjestely ja vallanvaihto, joten sikäli kompromissin löytäminen ei välttämättä tule olemaan ihan helppoa.
"Tässä sodassa on vain häviäjiä"
Tässä sodassa ei Forsströmin mukaan ole voittajia.
– On vain häviäjiä, oli se sitten Venäjä, Ukraina, Eurooppa tai koko maailma. Tämä on ollut aikamoinen rasitus kaikille osapuolille.
Juuri nyt rauhansopimuksen mahdollistamiseksi Ukraina tarvitsee riittävästi ampumatarvikkeita, miehiä ja aseita.
– Voimasuhteet ovat olleet tässä parin vuoden ajan aika tasan. Olkoonkin, että Venäjä on hiljalleen etenemässä ja Ukraina on varmastikin ongelmissa, mutta mitään oikein selvää ylivoimaa Venäjällä ei ole, Forsström summaa.