Erittäin vaarallisen huumeen epäillään aiheuttaneen Suomessa jo kaksi kuolemaa – tieto aineesta tuli poikkeuksellista tietä

huumelääke_tappanut_kaksi_2
Julkaistu 12.12.2017 05:49
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Pääkaupunkiseudulla liikkuu päihdekäytössä väärennettyjä lääketabletteja, jotka sisältävät erittäin vaarallista huumausainetta, kertoo A-klinikkasäätiön Huumehaitta-hanke.

Tabletin tuntomerkit

  • Vaikuttavat aidoilta LaborMed Pharman (Romania) Generic Alprazolam 1mg-pillereiltä.
  • Valkoinen tai melkein valkoinen, päällystämätön, tasainen, pyöreä, viistoreunainen tabletti jossa merkintä AZ 1.
  • Halkaisija noin 9 millimetriä.
  • Huomattavasti Orionin Alprox 1mg -tablettia kevyempi ja hieman ohuempi.
  • Osassa pillereistä jakoviiva, osassa ei, osassa osittainen.

Hankkeen projektikoordinaattori Mervi Holm kertoo, että kyseinen tabletti on ilmeisesti ulkomailta Suomeen tuotu aine, ja ilmiö tältä osin muistuttaa aiemmin otsikoissa ollutta Rivotril-ilmiötä, jossa romanialaistaustaiset henkilöt myivät kadulla väärennettyjä huumelääkkeitä. Ainetta myydään huomattavasti kotimaisia lääkkeitä halvemmalla.

Tieto huumeen koostumuksesta tuli poikkeuksellista tietä, suoraan käyttäjältä.

– Sain pitkän sähköpostiviestin henkilöltä, joka on näitä hankkinut. Valveutuneena huumeiden käyttäjänä hän oli epäillyt aineen koostumusta ja lähettänyt ne tutkittavaksi yksityiseen aineanalyysejä tekevään yritykseen, Holm kertoo.

Tulokset olivat huolestuttavat, sillä tabletista paljastui useita tunnistamattomia yhdisteitä, kymmenen kertaa diatsepaamia vahvempaa fenatsepaamia ja ehkä vaarallisimpana fentanyyliä. Fentanyyli on sata kertaa morfiinia vahvempi opioidi, joka on keskeisessä roolissa USA:n opioidiepidemiassa.

– Viesti oli hyvin vakuuttava. Käyttäjä pyysi välittämään viestiä, että tabletit voivat olla vaarallisia, Holm kertoo.

Voi tappaa käyttäjänsä

Yllättäviä aineita sisältävät tabletit voivat olla käyttäjälle hyvin vaarallisia. Aineet saattavat vahvistaa aiemmin käytettyjen aineiden vaikutusta tavalla, joka voi olla viimeinen pisara myrkytyskuolemalle.

Holm kertoo saaneensa kahdelta luotettavalta taholta tietoja, joiden mukaan kaksi suomalaista olisi menehtynyt näihin lääkkeisiin muutaman viikon sisällä.

– Henkilöt ovat käyttäneet näitä aineita suonensisäisesti. Vielä ei tietenkään tiedetä varmasti, mitkä aineet ovat edesauttaneet kuolemaa. Käyttäjät ovat tulkinneet, että kuolema seurasi nimenomaan näistä pillereistä.

Holmin mukaan esimerkiksi poliisi on ilmoittanut olevansa kiitollinen tiedosta ja se on kertonut yrittävänsä tehostetummin tarkkailla kyseisiä lääkkeitä. Viitteitä kuvaillun kaltaisten lääkkeiden liikkumisesta kadulla on Holmin käsityksen mukaan ollut viranomaisillakin.

Kehuu avointa tiedonvaihtoa

Holm pitää erittäin hyvänä, että tieto tabletin vaarallisuudesta on levinnyt nopeasti verkossa hankkeen jaettua saamansa tiedon Facebook-sivuillaan.

– Näinhän sen olisi hyvä aina mennä, että ensin testataan, jos käyttäjä ei tiedä, mitä valmiste sisältää. Ja jos se on vaarallista, hän informoi muita ja jättää tarvittaessa käyttämättä.

Laboratorioanalyysit maksavat kuitenkin rahaa, eikä erityisesti ongelmallisimmin aineita käyttävillä ole useinkaan rahaa tai aikaa testata aineitaan. Holmin kokemuksen mukaan yhteydenotto olikin poikkeuksellinen.

– Tämä oli erikoinen yhteydenotto. Vaarailmoitus on nyt kuitenkin jaettu monta kertaa Facebookissa. Tämä välitön tiedonvaihto on sitä, miten huumeita käyttävien ihmisten kanssa voidaan parhaiten toimia, hän sanoo.

A-klinikkasäätiöllä on käynnissä Muunto-hanke, jolla selvitetään mahdollisuutta perustaa Suomeen aineanalyysipalvelu, jossa käyttäjä voisi nimettömästi ja maksutta testata hankkimansa aineet. Nyt tieto selviää yleensä vasta viranomaisten saatua aineita takavarikkoon, jolloin ainetta on voinut liikkua kadulla jo pitkänkin aikaa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos