Kolmekymppisellä oululaisella Erno Saukolla on hänet pitkäksi aikaa perheensä luota vievä suunnitelma. Hän aikoo tehdä vuoden kestävän vaelluksen Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisten osien syrjäisimmille seuduille.
Paikallaan mies ei aio erämaassa pysyä, vaan aikomuksena on omin voimin taivaltaa yhteensä noin 2 500 kilometriä. Soitimme Ernolle ja kysyimme: Miksi?
– Olen lapsesta saakka viihtynyt todella hyvin metsässä. Eräelämä ja kalastaminen ovat aina olleet lähellä sydäntä. Elämä metsässä on leppoista, helppoa ja yksinkertaista. Pitää vain huolehtia siitä, että on ruokaa, lepää riittävästi ja on jonkinlaista suojaa. Sillä pääsee jo aika pitkälle, eli siellä todellakin ollaan perusasioiden äärellä.
Lue myös: Parivaljakko vaelsi yli 2 000 kilometriä Grand Canyonin halki dokumentoidakseen sen katoavaa kauneutta – "Kanjoni ei kunnioita ketään"
Saukko opiskelee parhaillaan lääketieteellisessä viidettä vuotta ja taustalta löytyy myös kokemuksia työelämästä.
– Aiemmin olin Oulun yliopistossa tutkijana. Matematiikan parissa aloin kyllästyä toimistossa istumiseen ja suuntautua aiempaa enemmän luontoharrastuksiin. Myös lääkis on vaativa koulu. Se vie paljon aikaa ja kuormittaa. Retkeily on opiskelulle hyvää vastapainoa. Retket ovat pikkuhiljaa koko ajan pidentyneet ja muuttuneet haastavimmiksi.
Metsässä viihtyy yllättävän hyvin yksin
Saukko kertoo harjoitelleensa pitkää vaellustaan varten lyhyemmillä retkillä ja suunnitelleensa sitä tarkkaan etukäteen.
– Pisin reissu tähän mennessä kesti kaksi ja puoli kuukautta. Halusin kokeilla jaksaako erämaassa niin kauan yksin ja yllättävintä oli se, että viihdyin tosi hyvin ja olisin viihtynyt pidempäänkin.
Vuoden mittaisella vaelluksella Saukon suunnitelmana on käydä ihmisten ilmoilla 3-4 viikon välein täydentämässä eväskuormaa tarvikkeilla, jotka hän on itse itselleen lähettänyt.
– Noin puolen vuoden eväät ja varusteet lähetän matkan varrelle, mutta talven tullessa on apuvoimille tarvetta ja isä on lupautunut toimimaan huoltopäällikkönä. Hän toimittaa vanhempien luo rakentuneesta logistiikkakeskuksesta oikealla hetkellä sukset, ahkion ja muun talvivarustuksen.
Vähän kuin lähtisi vaihto-oppilaaksi
Saukko arvelee, että tempaus ei tullut lähipiirille yllätyksenä.
– He ovat tottuneet näihin hullutuksiin. Muun muassa avovaimo on ollut hyvin tukena ja ymmärtäväinen. Tämä on vähän kuin olisi vuoden vaihto-oppilaana jossakin kaukomailla. Hän aikoo myös tulla välillä viettämään aikaa kanssani, joten koko matkaa ai tarvitse tehdä yksinään.
Vaelluksen jälkeiselle ajallekin on jo haaveita valmiina.
– Pitkäaikainen unelma olisi päästä vaeltamaan Kanadaan tai Alaskaan, mutta pitää ensin katsoa mitkä ovat tunnelmat tämän reissun jälkeen.
Vuoden mittainen vaellus alkaa elokuussa 2019 ja sen edistymistä voi seurata Retki-lehdessä.