Britannian Yhdysvaltain-suurlähettilään Kim Darrochin eroon johtaneiden diplomaattiviestien vuoto on käynnistänyt Britanniassa julkisen riidan sananvapaudesta.
Lauantaina julkaistussa lausunnossaan Lontoon poliisin apulaispoliisipäällikkö Neil Basu sanoo, että laittomasti vuodettuja asiakirjoja julkaiseva tiedotusväline voi syyllistyä rikokseen.
– Lontoon poliisi kunnioittaa median oikeuksia eikä aio estää toimittajia julkaisemasta juttuja, jotka palvelevat yleistä etua liberaalidemokratiassa. Tiedotusvälineillä on tärkeä rooli valtion toiminnan tarkkailussa, Basu sanoo.
Basun mukaan poliisi kuitenkin kuuntelee asiassa lakiasiantuntijoita.
– Meille on kerrottu, että näiden tiettyjen asiakirjojen julkaisu, tietäen että ne voivat rikkoa lakia, voi itsessään olla rikos, jota ei voida puolustaa yleisen edun nimessä.
Johnsonilta ja Huntilta kritiikkiä poliisille
Basua ovat kritisoineet sananvapauden uhkaamisesta muun muassa konservatiivipuolueen johtoon pyrkivät Boris Johnson ja Jeremy Hunt, kertoo Telegraph.
Riita käynnistyi alkujaan Neil Basun perjantaina julkaisusta lausunnosta, jossa hän kertoi poliisin käynnistävän rikostutkinnan diplomaattiviestien vuototapauksessa. Lausunnon loppupuolella Basu mainitsee, että myös vuodettujen asiakirjojen julkaisu voi olla rikos.
Kim Darrochin luottamuksellisia diplomaattiviestejä on vuodettu Britanniassa Daily Mail -sanomalehdelle. Lontoon poliisin lisäksi Britannian hallitus on aloittanut tutkinnan viestivuodosta.
Sunday Timesin tietojen mukaan maan turvallisuusviranomaiset ovat jo tunnistaneet valtion virkamiehen vuotojen lähteeksi. Lehden lähteiden mukaan kyseisellä virkamiehellä on ollut pääsy ulkoministeriön arkistoihin.