Bloomberg uutisoi vankienvaihdosta liian aikaisin – irtisanoi toimittajan

Usea uutistoimisto Bloombergin toimittaja on joutunut "kurinpitotoimenpiteiden" kohteeksi toimiston uutisoitua ennenaikaisesti viime viikolla tapahtuneesta Venäjän ja Yhdysvaltojen välisestä historiallisesta vankien vaihdosta, kertoo The Guardian.

The Guardian kertoo artikkelissaan ainakin yhden toimittajan, Bloombergin Valkoisen talon kirjeenvaihtajan Jennifer Jacobsin, saaneen potkut päätöksen takia. 

– Suorittamamme perusteellisen tutkimuksen jälkeen olemme tänään ryhtyneet kurinpitotoimiin useita asianosaisia vastaan, ja aiomme tarkistaa prosessejamme varmistaaksemme, että tämänkaltaisia epäonnistumisia ei enää tapahdu, kirjoitti Bloombergin päätoimittaja John Micklethwait maanantaina sähköpostissaan uutistoimiston henkilöstölle.

Uutistoimisto julkaisi uutisensa Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovichin ja muiden Moskovan ja Washingtonin välisestä vankienvaihdosta elokuun 1. päivä kello 7.41 paikallista aikaa, vielä vankeja kuljettaneen lentokoneen ollessa matkalla Moskovasta Turkin Ankaraan. 

Tuntia myöhemmin, kello 8.59, uutistoimiston julkaisema juttu päivitettiin muotoon: "Tämän jutun aiempi versio korjattiin siten, että siinä kerrottiin, että amerikkalaisia ei ole vielä vapautettu." 

The Wall Street Journal itse uutisoi asiasta vasta hieman kello 11 jälkeen, kun heidän toimittajansa ja muut amerikkalaiset poistuivat lentokoneesta Turkissa ja vaihto oli saatu turvallisesti päätökseen.

Ennenaikainen uutisointi herätti närkästystä muissa lehdissä, kuten New York Magazinessä, jonka mukaan useilla medioilla oli tiedossa, että vankienvaihto oli suunnitteilla. Valkoinen talo pyysi kuitenkin uutistoimistoja pidättäytymään julkaisuista, kunnes Gershkovich ja muut olisivat olleet Yhdysvaltain huostassa. 

Toimittajaa rangaistiin päätöksestä, joka kuului esihenkilöille

Harvinaisen tapauksesta tekee toimittajan rankaiseminen julkaisupäätöksestä, jonka ainakin pitäisi olla yhden tai jopa useamman uutispäällikön hyväksymä.

Viestipalvelu X:ssä julkaistussa lausunnossaan irtisanottu toimittaja Jennifer Jacobs kirjoitti, ettei hän tietoisesti rikkonut mitään kieltoa, ja korosti tehneensä tiivistä yhteistyötä uutispäälliköiden kanssa jutun parissa.

– Toimittajana ajatus siitä, että vaarantaisin toimittajakollegani turvallisuuden, on syvästi järkyttävä, Jacobs kirjoittaa postauksessaan. 

– Raportoidessani Evanin (Gershkovich) vapauttamisesta työskentelin käsi kädessä uutispäälliköiden kanssa noudattaakseni toimituksellisia standardeja ja ohjeita, hän jatkaa.

Bloomberg Newsin tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta Guardianille ketkä uutispäälliköistä olivat tarkastaneet artikkelin ja oliko joku heistä myös erotettu.

– Toimittajilla ei ole lopullista sananvaltaa siitä, milloin juttu julkaistaan tai millä otsikolla. Tämä voisi tapahtua kenelle tahansa toimittajalle, jonka tehtävänä on uutisoida. Tämän vuoksi  toimitukselliset prosessit ja tarkastukset ovat olemassa, Jacobs kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat