Synteettinen nahka ei ole ominaisuuksiltaan aidon veroista. Osaatko erottaa aidon nahan feikkituotteesta?
Keinonahka ei hengitä ja lämmitä samalla tavalla kuin aito nahka, eikä se kestä kulumaa samalla tavalla. Ero käy ilmeiseksi käytön myötä: siinä missä aito nahka kuluu kauniisti ja pehmenee, keinonahan pinta alkaa halkeilla ja reunat rispaantua.
Ostohetkellä materiaalin tunnistaminen voi olla haastavampaa. Synteettiset materiaalit ovat kehittyneet huimasti, mutta olemalla tarkkana voit erottaa aidon nahan keinonahasta.
Katso tuotetiedot
Ennen kuin kiikutat saappaat, laukun tai nahkarotsin kassalle, tutki tarkkaan materiaalilaput! Sanat kuten "synthetic", "polyurethane" ja "man made" tarkoittavat keinonahkaa, samoin salmiakin muotoinen merkki. Oikea nahka taas on merkitty taljan muotoisella tunnuksella.
Erityisesti ulkomailla ja esimerkiksi markkinoilla shoppaillessa kannattaa muistaa, ettei merkintöihinkään voi välttämättä luottaa. Osa tuotteesta voi olla aitoa nahkaa ja sitä voidaan mainostaa isosti, vaikka esimerkiksi kengän tai laukun sisävuoret tai takin hihat olisivat muuta materiaalia.
Katso hintaa
Mikäli tuote vaikuttaa olevan liian hyvää ollakseen totta, se useimmiten onkin. Jos siis nahkatakin hinta on vaikkapa noin 50 euroa tai alle, on kyseessä melko varmasti keinonahkarotsi. Esimerkiksi ulkomailla kannattaa pitää mielessä, että nahka on aina arvokas materiaali. Liian hyvät diilit ja tarjoukset voivat olla merkki huijauksesta.
Tutki reunat
Tutki tuotteen reunat ja saumat. Mikäli vaikkapa laukun reunat ovat täydellisen siloiset ja muovisen oloiset, kyseessä on todennäköisesti keinonahka. Keinonahkavaatteissa materiaali on kangasmaista, joten mikäli erotat kuidun säikeitä, olet feikkinahan jäljillä.
Tutki sisäpuoli
Käännä tuote nurinpäin ja tutki sisäpuoli. Mokkanahka on nahan sisäpuolta, eli mikäli kyseessä on aito nahkatuote, tulisi sisäpuolen olla mokkanahkaa. Usein sisäpuolet vaatteissa tai laukuissa on vuorattu kankaalla, mutta voit tunnustella sisäpuolta vuoren läpi. Mikäli se tuntuu siloiselta, voi kyseessä olla feikki. Sen sijaan "kinnaava", karheampi tuntemus on hyvä merkki.
Tunnustele
Nahan ja keinonahan oppii erottamaan myös tunnustelemalla. Vertaile vaikkapa keinonahkaisen sohvan ja aidon nahkasohvan pintaa, ja huomaat eron!
Nahkaa on toki monenlaista: sen pinta voi olla sileää tai karheampaa. Keinonahka tuntuu usein luonnottoman siloiselta. Se voi myös joustaa enemmän kuin aito nahka ja tuntua ohuemmalta, kumiselta ja nihkeältä.
Tällä tavalla on helpohko tunnistaa halpa keinonahka. Nykyisin keinonahka voi kuitenkin olla niin laadukkaasti tehtyä, että sen tunnistaminen pelkästään pintaa silittelemällä voi olla mahdotonta.
Katso tarkkaan
Keinonahka on tuotettu koneellisesti joten sen pinta on täydellisen virheetöntä, sen huokoisuus on tasaista. Nahka sen sijaan on luonnontuote, joten sen pinnan huokosissa voi olla vaihtelua.
Haista
Nahassa on usein tuoksu, joka keinonahasta puuttuu täysin. Opettele tunnistamaan nahan tuoksu nuuskimalla vaikkapa aidosta nahasta valmistettuja käsilaukkuja. Keinonahka puolestaan on hajutonta, ellei sitten pahimmillaan haiskahda kumiselle tai muoviselle.
Muista kuitenkin, että tämäkään ei välttämättä pidä paikkansa. Tuoksu on nimittäin peräisin myös parkitsemisprosessista ja kemikaaleista, joten se ei itsestäänselvästi ole vielä merkki aidosta tuotteesta.