Esapekka Lappi palasi voittajaksi MM-sarjan ennätyksellä – Evans tuhri arvokkaan pisteen Rovanperälle

Se on siinä – Esapekka Lappi voittaa Ruotsin MM-rallin 3:05
Näin Esapekka Lappi ajaa maaliin Ruotsin MM-rallin voittajana – voitto maistuu suomalaiselle!

Esapekka Lappi ajoi uransa toisen osakilpailuvoiton varmistettuaan sunnuntaina Ruotsin MM-rallin ykköspaikan. Hyundain suomalaiskuski teki samalla lajin historiaa.

Lappi sai kartturinsa Janne Fermin kanssa varmistella voittoaan lauantain aamupäivästä lähtien, kun ainoaksi uhkaajaksi jäänyt Toyotan Takamoto Katsuta pilasi kisansa ulosajoon. Maalissa Lappi oli lopulta 29,6 sekuntia toiseksi sijoittunutta Toyota-kuski Elfyn Evansia edellä.

Kolmanneksi sijoittui uransa ensimmäisellä palkintopallisijoituksella M-Sportin ranskalaiskuski Adrien Fourmaux.

Evans nappasi kisasta suurimman pistepotin, 24 pistettä. Uuden pistelaskujärjestelmän myötä suurin saalis jaettiin jo lauantain kisan perusteella, ja sunnuntaina Evans vei kolmen erikoiskokeen yhteistuloksella seitsemän lisäpistettä.

Kisan päättäneellä Power Stagella Evans kuitenkin sortui lopussa virheeseen ja hävisi tallikaverilleen Kalle Rovanperälle 0,1 sekunnilla.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Elfyn Evans tuhri tärkeän MM-pisteen Kalle Rovanperälle 0:50
Elfyn Evans hukkaa penkkakosketuksella Power Stagen täyden pistepotin.

Perjantaina kokonaiskilpailun keskeyttänyt Rovanperä otti Power Stagen täyden viiden MM-pisteen lisäksi sunnuntain sprinttikisan kakkossijalla kuusi pistettä.

Rovanperä ajaa vain vajaan MM-kauden, joten Toyota olisi tarvinnut Evansille mahdollisimman paljon henkilökohtaisia pisteitä. Ruotsissa neljänneksi sijoittunut Hyundai-kuski Thierry Neuville johtaa kuljettajien MM-sarjaa nyt kolmen pisteen erolla ennen Evansia.

Lappi teki rallin MM-sarjan ennätyksen

Tähän mennessä uransa ainoaa voittoa Suomen MM-rallissa vuonna 2017 juhlineesta Lapista tuli voittonsa myötä pisimpään kahden voiton välissä kisannut kuljettaja koko rallin MM-sarjan historiassa. Putki venyi hänen kohdallaan 6 vuoden ja 203 päivän mittaiseksi ja väliin mahtui 60 kisaa.

Ajallisesti aiempi ennätys, 5 vuotta ja 359 päivää, oli 1970-luvulta Shekhar Mehtan ja Jean-Luc Therierin nimissä. Kisojen määrässä pisin oli tähän asti Dani Sordon vuosina 2013–2019 jatkunut voitoton kausi, 56 kisaa.

Lappi ja Ferm ovat saavuttaneet uransa 86 MM-osakilpailussa 15 palkintosijaa. Heistä tuli myös Ruotsin MM-rallin historian 12:nnet suomalaisvoittajat.