Esiintyjäkonkari Eija Ahvo yllätettiin arvostetulla Pro Finlandia -mitalilla: "Tieto tuli puun takaa, kuulin sen radiosta"

LK Eija Ahvo
Eija Ahvo kuuli mitalistaan radiosta. Lehtikuva
Julkaistu 03.12.2018 19:57

MTV UUTISET – STT

Pitkän uran näyttelijänä ja laulajana tehnyt Eija Ahvo on yksi tämänvuotisista Pro Finlandia -mitalin saajista.

– Tieto tuli puun takaa. Kuulin sen radiosta, huomionosoituksesta ilahtunut taiteilija kertoi maanantaina STT:lle.

Teatterissa, musiikkiesityksissä, tv-sarjoissa ja elokuvissa esiintynyt Ahvo toimii mielellään myös kouluttajana ja ohjaajana. Pro Finlandian saaminen tuntuu Ahvosta erityisen hyvältä, koska hän on arvostanut mitalia suuresti.

– Koen tehneeni sellaista työtä, josta monet ovat saaneet hyvää mieltä, Ahvo arvioi uraansa.

Monenlaista on yhä vireillä. Esimerkiksi viimeiset kymmenen vuotta Ahvo on ohjannut yhteisöllistä Veikkolan kartanoteatteria Kirkkonummella. Siihen taajaman väki voi osallistua iästä riippumatta.

– Omaan reppuun on kasautunut kaikenlaista kokemusta ja tietoa, joten sitä on kiva jakaa nuoremmille ja vanhemmille.

67-vuotias Ahvo aikoo jatkaa uraansa niin kauan kuin jalka nousee ja terveyttä riittää.

– Ja niin kauan kuin tunnen itse omassa kehossani, että minua tarvitaan vielä jossain.

Lue myös: Kunniamerkkilistalla monta tuttua nimeä: Ministereitä, urheilijoita ja taiteilijoita

"Monia hyviä oppaita"

Ahvon mukaan lapsuuden Juankoskella, nykyisessä Kuopiossa, elinympäristö oli varsin epäpoliittinen. Opiskelijaelämä 1970-luvun Helsingissä sen sijaan avasi silmiä ja toi hänet uuden tiedon äärelle. Historiasta ja vaikkapa sisällissodasta hän ei vielä tuolloin kokenut tietävänsä tarpeeksi.

Neljän vuoden opiskelujakso Teatterikoulussa oli eräänlainen elämänkoulu. Sitä taitelija ei vaihtaisi pois mistään hinnasta.

– Sieltä tuli näyttelijän koulutus. Laulajana olen itse opiskellut erilaisia laulukulttuureja. Monet säveltäjät, säestäjät ja laulukaverit ovat olleet hyviä oppaita, hän kertoo.

Teatterikouluaikoina 1970-luvulla Ahvo liittyi myös yhteiskunnallisesti kantaa ottavaan Punainen lanka -lauluyhtyeeseen, joka levytti muun muassa kappaleet Punavangin laulu ja Taistelija.

– Se liittyi omaan nuoruuteen ja Suomen poliittiseen murrosvaiheeseen. Sodan vastustaminen ja rauhan puolustaminen ovat aina olleet minulle tärkeitä aiheita. Ja rinnalle on noussut tänä päivänä heikompien puolustaminen.

– Kyse ei ollut vain poliittisen laulun orkesterista, vaan sen ohjelmisto koostui eri puolilta maailmaa tulevista lauluista.

Kokoonpano teki paluun muutama vuosi sitten, ja keikkoja saattaa olla myös ensi vuonna tiedossa.

"Taiteella voi vaikuttaa"

Laulun ja taiteen avulla voi yhä vaikuttaa yhteiskuntaan ja herätellä ihmisiä, Ahvo uskoo. Tässä suhteessa hän luottaa paljon nykypäivän nuoriin.

– Olisi aina hyvä, jos nuori sukupolvi ottaisi vastuuta – ja ymmärtäisi ottaa vastuuta.

Juuri nyt ilmastonmuutos on suuri puheenaihe maailmassa. Ahvon mielestä jokainen voisi osallistua talkoisiin itse valitsemallaan tavalla.

– Juuri laitatin pari viikkoa sitten aurinkopaneelit oman taloni katolle, hän kertoo esimerkkinä.

Luonnon ja metsien suojelu on lähellä taitelijan sydäntä. Hänen kotitaajamansa Veikkola on järvien ympäröimä ja lyhyen matkan päässä Nuuksion kansallispuistosta.

– Metsä on lähes joka päivä minun työhuoneeni ja kuntosalini. Se kulkee mukana koko ajan.

Ahvo ja artistikollega Susanna Haavisto ovat olleet YK:n lastenjärjestö Unicefin hyvän tahdon lähettiläitä jo yli 30 vuoden ajan. Parhaillaan on käynnissä Ahvon ja Haaviston yhteistyötä juhlistava Yhdessä 40 vuotta -kiertue, jossa heitä säestää kaksikon pitkäaikainen kollega Esa Helasvuo.

Tuoreimmat aiheesta

Henkilöt