Esitutkintamateriaalit paljastavat: Huoltovarmuuskeskus koki kovaa painetta poliitikoiden suunnalta suoijainhankinnoissaan – "Minulle tuli käsitys, että..."

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) johto koki kovaa painetta nopeisiin suojavälinehankintoihin viime vuoden keväällä, Käy ilmi tänään julkistetusta keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaalista.

HVK:n entisen toimitusjohtajan Tomi Louneman mukaan sekä ministerit että presidentti Sauli Niinistö olivat viime keväänä erittäin huolestuneita ja kiinnostuneita suojavälinetilanteesta. 

KRP:n kuulustelussa Lounema muun muassa kertoi osallistuneensa viime vuoden huhtikuussa presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiseen kokoukseen eli niin kutsuttuun tp-utvaan.

Kokoukseen oli kutsuttu Louneman lisäksi ministeri Tuula Haatainen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Louneman mukaan Niinistö oli ollut kiukkuinen hallinnon hitauteen ja saamattomuuteen.

–  Tilanne oli kriittinen ja vakava, koska terveydenhuollossa ei kohta olisi ollut enää suojaimia.

– Ministeri (Krista) Kiuru (sd.) esitti asian siten, että heillä asiat (sosiaali- ja terveysministeriö) STM:ssä on hyvin, mutta hitaus suojainhankinnoissa johtuu HVK:sta, Lounema kertoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Syytteitä ei nostettu

Syyttäjälaitos tiedotti viime viikon torstaina, että Lounemaa ja kahta muuta HVK:n entistä johtajaa vastaan ei nosteta syytteitä, koska ei ole todennäköisiä syitä epäillä heitä rikoksesta.

Lounemaa, entistä hallintojohtaja Asko Harjulaa ja entistä osastonjohtaja Jyrki Hakolaa epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä liittyen HVK:n maaliskuussa 2020 tekemään, noin viiden miljoonan euron suojainhankintaan.

Kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

Lounema jätti tehtävänsä HVK:ssa viime vuonna maskikohun takia.

Hakola ja Harjula saivat potkut suojainkauppojen vuoksi.

Lounemalle syntyi käsitys Haavistosta presidentin viestinsaattajana

Louneman mukaan jo ennen huhtikuun kokousta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli lähettänyt hänelle sähköpostin, jossa ministeri kertoi olevansa päivittäin yhteydessä presidentti Niinistöön, joka oli ilmaissut huolensa suojainhankinnoista.

–  Minulle tuli käsitys, että Haavisto toimi presidentin viestinsaattajana HVK:lle, Lounema kertoi.

Hänen mukaansa Haavisto lähetti sähköpostin 26. maaliskuuta.

Esitutkinnassa taltioidulta Louneman sähköpostipalvelimelta ei ole löytynyt viestiä, jonka Lounema mainitsee kuulustelussa.

Palvelimella oli 29.3.2020 päivätty viesti, jossa Lounema kirjoittaa Hakolalle ministeri Haaviston olleen häneen yhteydessä samana päivän aikana ja että tasavallan presidentti kantaa huolta hankintojen toteutumisesta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 11.11.2021 kello 17.01. 

Lue myös:

    Uusimmat