Tänään järjestetyssä sote-infossa ministerit esittelivät hallituksen esitystä soten valinnanvapaudesta. Eduskunta käy hallituksen lakiesityksestä lähetekeskustelun keskiviikkona.
– Korvausmallia viety siihen suuntaan, että kermankuorinta on pyritty estämään. Palvelutuottaja ei voi laittaa portsaria oven ulkopuolelle, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) kertoi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Rehula torjuu kritiikin, jonka mukaan hallitus on tehnyt lausuntojen perusteella sote-valinnanvapausesitykseensä vain vaatimattomia viilauksia.
Esimerkiksi pelkoihin yksityisten palvelutuottajien kermankuorinnasta Rehula vastaa, että muun muassa soten rahoitusratkaisu turvaa, että sote-palvelutuottajalla on intressi ottaa myös enemmän hoitoa tarvitsevia.
Kysymykseen valinnanvapauden aidosta toteutumisesta erilaisilla alueilla Rehula vastasi, että laissa on yksityiskohtaisia säännöksiä, mutta myös maakunnille vapautta toteutukseen.
– Jos kerta kaikkiaan on niin sanottu markkinapuutos, niin maakunnalla on ne välineet, joilla pystytään toimeenpanemaan valinnanvapautta.
Hänen mukaansa myös valinnanvapauden aikataulun joustot ovat merkittäviä, kun ensimmäiset maakunnat ovat aloittamassa jo ensi vuoden alussa ja kenties tämän vuoden puolella. Äärimmäisissä poikkeustilanteissa taas maakunta voi hakea lisäaikaa vuoden 2021 alkuun.
Hänen mukaansa myös valinnanvapauden voimaantulon aikataulun joustot ovat merkittäviä.
– Onko suuria vai pieniä muutoksia, niin kaikki on tietysti suhteellista, Rehula kuittasi.
Tulo- ja verotiedot julki
Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti esitteli hallituksen sote-tiedotustilaisuudessa erikokoisten yritysten velvoitteita tuoda julki muun muassa tulo- ja verotietojaan. Nämä määräytyvät yrityksen koon mukaan. Isojen yritysten osalta näillä saadaan Pöystin mukaan yleiskuva siitä, maksaako yritys veroja ja mihin valtioon.
– Jos kansainvälinen yritys haluaa Suomen sote-palvelumarkkinoilla toimia, niin sen täytyy melko laajasti avata toimintaa julkisesti arvioitavaksi.