Hallitus hyväksyi soten valinnanvapauden – moni kohta lakiesityksessä herättää yhä kysymyksiä

5:12img
Julkaistu 09.05.2017 21:00

MTV UUTISET

MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki arvioi Seitsemän uutisissa tänään esitellyn soten valinnanvapauden askarruttavia kysymyksiä.

Hallitus hyväksyi tiistaina korjatun esityksen laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaudesta. Lain tultua voimaan asiakas saa itse valita, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluita.

Valinnanvapaus on herättänyt keskustelua pitkin matkaa, ja MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki kommentoi tiistaina pidetyn tiedotustilaisuudessa esiteltyjä muutoksia.

– Aikataulu on kireä. Terveysmarkkinat avataan rivakalla tahdilla, silloin tärkeää kuka lähtee rivakammin liikkeelle lähtötelineistä. 

Uuden sote-lain on ollut määrä astua voimaan 1. päivä tammikuuta 2019. Sote-keskusten toiminnan pitää alkaa kuitenkin viimeistään 1.7.2019 ja erityisellä poikkeusluvalla siirtymäaikaa voi saada vuoden 2021 alkuun saakka.

– Yritykset ovat varmaan valmiimpia kuin julkinen terveydenhuolto, joka hyppää kylmään veteen, Kärki arvioi.

Tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ei osannut vielä arvioita, mitä tapahtuu markkinoiden avautuessa.

– Toimeenpanoon liittyy erilaisia kysymyksiä, kuten mitä tapahtuu kun markkina avautuu, Rehula pohti tiedotustilaisuudessa. 

Esimerkiksi oppositiopuolueet ovat olleet huolissaan niin sanotuista pk-yritysten pakkoyhtiöittämisistä. 

– Hallitus yrittää estää kermankuorinnan, isot terveysjätit eivät pystyisi valitsemaan asiakkaita. Kuten Rehula sanoi, ettei tulisi portsareita ovelle, joka valitsisi asiakkaita.

– Toinen asia on hinnoittelu, sitä yritetään nyt parhaiden asiantuntijoiden kansssa katsoa, jotta löytyisi oikea hinnoittelun taso, mitä mikäkin maksaa. Mutta maailmalta näyttää sitä, että tämä on erittäin vaikeaa, Kärki jatkaa. 

Tuleva uudistus koskee palveluiden vastaanottamisen ja  järjestämisen lisäksi arviolta 200 000 hengen henkilöstösiirtoa. 

Kärki näkee, että Suomen historian suurimpaan henkilöstösiirtoon liittyy monia kysymysmerkkejä, kun niin tehtävät kuin työnantajat muuttuvat kerralla. 

– Enemmän epätietoa kuin asiakkailla, Kärki summaa nopealla aikataululla valmisteltua uudistusta henkilöstön näkökulmasta. 

Eduskunta käy hallituksen lakiesityksestä lähetekeskustelun keskiviikkona.

Tuoreimmat aiheesta

Sote