Espoossa Löfkullan golfkentälle on ilmestynyt viikonlopun aikana upea lumipiirros.
Kyseinen teos ei kuitenkaan avaudu katselijoille maan tasolta katsottuna. Sitä pystyy ihailemaan ainoastaan taivaalta käsin ja silloinkin pitää olla aurinkoinen sää, jotta teoksen muodot pääsevät erottumaan hangesta.
Peräti 180-metrisen lumipiirroksen takana on 10-henkinen joukko Haihtuvat jäljet -Facebook-ryhmästä.
Piirroksessa kaksi liskoa pyydystää korentoa. Piirroksen suunnittelija Janne Pyykkö kertoo MTV Uutisille, että teos tehtiin lumikengillä lunta tamppaamalla. Pyykkö oli laatinut ennakkoon nelisivuisen työohjeen kaikille projektiin osallistuneille.
Pyykkö kertoo, että lumikengillä tehtävä piirros edellyttää pehmeää lunta.
Lue myös: Espoolaiselle golfkentälle tampattiin kenties Suomen suurin lumitaideteos – tältä hätkähdyttävä kuvio näyttää ilmasta!
– Tein tämän suunnitelman jo tammikuussa, mutta sitten täällä etelässä oli niin huono lumitilanne, että vasta nyt helmikuun lopussa lumipiirroksen tekeminen mahdollistui.
Pyykkö kertoo tehneensä lumipiirroksia viiden vuoden ajan. Alkuun hän teki piirroksia yksin tai ystävän kanssa. Kaksi vuotta sitten hän teki ensimmäisen lumipiirroksen suuremmalla ryhmällä. Ryhmä tuo samalla haastetta teoksen tekemiseen.
– Etenen geometrian kautta. Tekemisessä käytetään köysiä ja siinä on todella tarkka vaiheistus. Joukkoistamisessa on sosiaalinen haaste, että miten ryhmä saadaan toimimaan yhteen ja miten ihmiset saadaan innostettua mukaan ja miten voin olla läsnä siinä tilanteessa.
Pyykkö kertoo, että suuren lumipiirroksen suunnittelu vie useita työpäiviä. Pyykkö kertoo, että hänen toteuttamansa lumipiirrokset eivät ole menneet koskaan pieleen, kunhan luottaa geometrian toimivuuteen.
– Minun itse pitää uskoa, että minun mittaukseni ovat oikein ja systeemi toimii.
Pyykkö on yksi neljästä Haihtuvat jäljet -Facebook-ryhmän alkuunpanijasta. Ryhmässä on useita satoja jäseniä.
– Ajatus on, että tämä ryhmä innostaisi uusia henkilöitä tekemään erilaisia asioita.
Lumeen tehdyn piirroksen elinkaari on lyhyt. Käytännössä teos on tuhoon tuomittu heti valmistuttuaan. Aina teos ei välttämättä ehdi edes valmiiksi, ennen kuin luonnonvoimat pyyhkivät sen pois. Pyykkö kertoo, että teoksen häviämiseen ei kuitenkaan liity haikeutta.
– Koen, että asioiden pitää palata luonnolliseen olotilaansa, Pyykkö kiteyttää.