Perusterveiden 12–15-vuotiaiden koronarokotukset ovat alkaneet tänään. Ensimmäisenä ikäryhmän rokotuksia annetaan halukkaille pääkaupunkiseudulla, jossa ainakin Espoon niin sanottu walk-in-rokotuspiste ruuhkautui aamulla nuorista rokotettavista. Myös muun muassa Turussa Ikäluokan riskiryhmiin kuuluvia on jo rokotettu. Kaikissa kunnissa nuorten rokotukset eivät ala vielä tällä viikolla.
Nuorten rokotettavien tulo rokotusjonoihin vaatii asiantuntijoiden mukaan enemmän työvoimaa. Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa sijaitseva rokotuspiste ruuhkautui sadoista halukkaista, kun rokote oli mahdollista hakea ilman ajanvarausta.
Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta viime viikolla. Muutospäätöksen jälkeen rokotuksen voivat maanantaista 9. elokuuta alkaen saada Suomessa kaikki 12 vuotta täyttäneet. Vastuu nuorten rokotusjärjestelyistä on kunnilla.Espoossa päätöstä osattiin odottaa.
– Tämä on aika resursseja vaativaa toimintaa. Mitään ei voida tehdä valmiiksi, ennen kuin tiedetään missä paikoissa tarvitaan ihmisiä toteuttamaan rokotuksia. Olemme joutuneet valmistelemaan tätä aika nopealla aikataululla, Espoon avosairaanhoidon johtava ylilääkäri Anu Mustakari sanoo.
Lue myös: Vantaan Sanomat: Vantaa pyrkii rokottamaan 12-15-vuotiaat ensi viikon perjantaihin mennessä
Espoossa 12–15-vuotiaiden ikäryhmään kuuluu Mustakarin mukaan noin 20 000 nuorta. Rokotukset pyritään hoitamaan kouluterveydenhuollossa, mutta myös niin sanotun walk-in-rokotuspisteissä, joihin pääse myös ilman ajanvarausta.
– Espoon aikataulusuunnitelma on sellainen, että kaikki suunnitellut ikäryhmät saadaan rokotettua seuraavan kahden viikon aikana. Pyrimme mahdollistamaan, että rokottaminen tapahtuisi kouluissa. Silloin saamme toteutettua rokotukset mahdollisimman tasa-arvoisesti kaikille alueen lapsille, Mustakari kertoo.
Rokotuspiste ruuhkautui
Isossa Omenassa oli heti maanantaiaamusta henkilökunnan mukaan yli 300 nuorta, jotka halusivat koronarokotteen ensimmäisen annoksen käsivarteensa.
Kovan kysynnän takia pisteen aukioloaikaa pidennettiin maanantain ja tiistain osalta kahdella tunnilla iltaseitsemään asti. Vielä maanantaina alkuiltapäivästä jonotusaika venähti ilman ajanvarausta toiselle tunnille. Varaamalla ajan etukäteen välttyi pahimmalta jonotukselta.
Henkilökuntaa on haalittu kaupungin omien rivien lisäksi muun muassa vuokratyövoiman parista. Työvoimapula hankaloittaa rokotustahdin ylläpitoa.
– Espoossa kouluterveydenhuolto ja terveydenhuolto on mobilisoitu kokonaisuudessaan. Kaikki rokotustaitoiset kohdennetaan. Sen lisäksi heille pyritään löytämään lisäresurssia, Mustakari toivoo.
Ylilääkärin mukaan kunnan rokotetilanne on hyvä ja kaikille halukkaille pystytään tarjoamaan annos.
Viestinnän haasteet
Mustakarin mukaan isoja massoja koskevat päätökset aiheuttavat viestinnällisiä haasteita. Nuoria tavoitellaan perinteisiä reittejä pitkin.
– Pyrimme tavoittamaan isot opiskelijaryhmät Wilma-viesteillä, sekä oppilaitosten omalla viestinnällä. Lisäksi meillä on haasteena saada tietotekninen puoli mukaan niin, että järjestelmät ovat yhteensopivia ja saisimme tiedon rokotuksen saamisesta mahdollisimman sujuvasti moneen eri järjestelmään.
Ylilääkäri haluaa muistuttaa espoolaisnuoria siitä, että koronarokotteet ovat turvallisia, eikä ketään rokoteta pakolla.
– Tällä turvaa oman terveysturvallisuuden. Rokote luo turvaa oman kaveripiirin ja perheen ympärille. Uskon, että nuoriso on vastuullista porukkaa, jonka tämä päivä osoittaa. Olen todella iloinen espoolaisnuorten aktiivisuudesta, Mustakari kiittelee.