Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) mukaan EU-komission esitys silakan kohdennetun kalastuksen kieltämisestä Suomen lähivesillä on suhteeton ja kohtuuton.
Komission esitys näyttäisi poikkeavan tieteellisistä perusteista, joilla EU:n kalastuspolitiikkaa yleensä ohjataan, Sari Essayah sanoo.
Silakan pyyntikiintiöihin on arvioitu kohdistuvan 20–40 prosentin leikkauksia, mutta täyskieltoa ei Essayahin mukaan ole ollut näköpiirissä. Hänen mukaansa nyt pyritäänkin selvittämään, mihin komission esitys perustuu.
– Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n näkemys on tässä sivuutettu. Heidän mukaansa silakankalastusta voidaan jatkaa sekä Pohjanlahdella että Itämeren pääaltaalla, Essayah sanoi STT:lle.
Essayahin mukaan komission esitys ei ota lainkaan huomioon silakan kohdennetun kalastuksen kieltämisen sosioekonomisia vaikutuksia. Silakan kalastus on ministerin mukaan tärkeää myös Suomen huoltovarmuuden kannalta.
Komissio esittää samalla myös lohenkalastuskieltoa Ahvenanmaan ja Merenkurkun välille.
– Jos tämä nyt tällaisenaan toteutuisi, se tarkoittaisi silakkaan ja loheen perustuvien kalastus- ja jalostuselinkeinojen ja kalajauhotehtaiden toiminnan alasajoa. Siinä mielessä tämä olisi aivan suhteeton, Essayah sanoi.
Ammattikalastuksen ohella komission esitys rajoittaisi Essayahin mukaan myös vapaa-ajankalastusta ja vaikuttaisi myös kalastusmatkailuun.
Luvassa tiukkaa vääntöä
Essayahin mukaan Suomi aikoo ensi viikolla kuulostella muiden Itämeren maiden reaktioita komission esitykseen alueen kalastusasioita ruotivan Baltfish-toimielimen kokouksessa.
– On aika selvää, että tämä esitys on vaikeasti hyväksyttävä myös muille Itämeren EU-valtioille. Suomi ei varmaan ole tässä asiassa yksin, Essayah arvioi.
Essayahin mukaan eduskunnan suuri valiokunta lyö ensi viikolla lukkoon Suomen kannan asiassa, kun eduskunta palaa istuntotauoltaan. Hän arvioi, että kalastusasia on esillä EU:n maatalousministerien kokouksessa lokakuussa.
Essayah muistuttaa, että komission esitykset eivät yleensä toteudu sellaisenaan, sillä jäsenmaiden ohella myös EU-parlamentti ottaa asiaan kantaa EU:n yhteispäätösmenettelyssä.
– Nämä kalastuskiintiöasiat ovat aina olleet aika tiukkoja vääntöjä, Essayah luonnehtii.
Lue myös: Järjestöjen raportti: Jopa kolmasosa makean veden kalalajeista vaarassa kuolla sukupuuttoon
2:02