Putouksen seitsemättä kautta tähdittävä Essi Hellén, 27, ei piilottele sairauttaan. 18-vuotiaana diabetekseen sairastunut näyttelijä joutuu oikomaan lähes päivittäin siihen liittyviä väärinkäsityksiä.
Äidinkielen ylioppilaskirjoitukset olivat vielä pahasti kesken, mutta Essi Hellén halusi salista ulos. Kauhea jano ja jatkuva vessahätä vaivasivat 18-vuotiasta nuorta naista.
Hän oli laihtunut lyhyessä ajassa paljon ja tunsi jatkuvasti itsensä väsyneeksi.
– Pystyin istumaan kolme tuntia salissa eli minimiajan. Sen aikana join viisi litraa vettä, kävin kolme kertaa vessassa ja mietin, mikä minua vaivaa. Kokeen jälkeen jouduin viikonlopuksi sairaalaan, Hellén kertoo.
Sairaalassa selvisi, että Hellén sairastaa ykköstyypin diabetesta. Hänen tuntema väsymys, jano ja lisääntynyt virtsaamisen tarve sekä laihtuminen olivat klassiset diabeteksen oireet.
– Suhtautumistani sairauteen kuvaa hyvin se, että menin melkein suoraan sairaalasta suorittamaan loput ylioppilaskirjoitukset. Jatkoin vain porskuttamista. Äidinkielestä taisin saada loppujen lopuksi magnan, Hellén muistelee.
Sairauteen liittyy väärinkäsityksiä
Hellén kertoo, että häntä ei ole koskaan kiusattu sairauden vuoksi. Sen sijaan sairauteen liittyviä väärinkäsityksiä hän kuulee viikoittain.
– Aika usein ykköstyypin diabetes sotketaan kakkostyypin diabetekseen. Ihmetellään, että enkö syö tai liiku oikein, kun olen sairastunut diabetekseen. Silloin korjaan aika hanakastikin, mistä minun sairaudessani on kyse.
Näyttelijälupaus ei myöskään halua piilotella sairauttaan. Hän ei välitä siitä, mitä ihmiset ajattelevat, kun hän pistää itseään julkisilla paikoilla ihmisten katseiden alla.
– Jotkut menevät esimerkiksi vessaan pistämään. Itse en jaksa piilotella sairauttani. Pistän joskus kymmenenkin kertaa päivässä itseäni, joten joutuisin piilottelemaan puolet päivästä vessassa. En ole sairauttani itselleni aiheuttanut ja tämä on melkoinen taakka, joten en aio piilotella tätä. Tämä on minun normaalia elämääni joka päivä, Hellén sanoo.
Raskausaika jatkuvaa tarkkailua
Noin puolitoistavuotiaan tyttären äiti selvisi raskausajasta säännöllisellä tarkkailulla. Glukoosiarvojen pitäminen hallinnassa raskausaikana voi olla haastavaa muuttuvien hormonitasojen vuoksi.
– Raskausaikana jouduin seuraamaan jatkuvasti itse tilannetta. Kävin säännöllisesti lääkärillä ja neuvolassa. Suomi on varmasti yksi parhaimpia maita olla diabeetikko ja raskaana. Sain tosi hyvää hoitoa ja sain mennä lääkäriin aina, kun oli tarvetta. Totta kai raskaudessa oli omat riskinsä, mutta onneksi lapsemme syntyi terveenä.
Vaikka ruokavalio ei sinänsä vaikuta ykköstyypin diabetekseen, syö Hellén terveellisesti. Hyötyliikunnan ystävänä hän pyöräilee töihin joka päivä.
– Kaikki ihmiset voivat paremmin, kun eivät syö hiilihydraatteja tai sokeria. Sillä ei kuitenkaan ole selvää vaikutusta ykköstypin diabeteksen hoitoon. Sen sijaan liikunnalla on tutkitusti vaikutusta verensokeritasoihin. Olen innostunut työmatkapyöräilystä. Saatan polkea 10–20 kilometriä päivässä.
Eroon stressitekijöistä
Hektistä freelance-näyttelijän ja pienen lapsen äidin arkea elävä Hellén keskittyy vapaa-ajallaan perheeseensä ja hyvinvointiin.
– En juo viinaa enkä polta tupakkaa. Elän tosi rauhallista elämää perheeni kanssa, koska työni osaa välillä olla todella stressaavaa. Vapaa-ajalla haluan tasapainottaa työn tuomaa stressiä.
Nuori näyttelijälupaus puhuu mielellään sairaudestaan, koska haluaa toimia esimerkkinä nuorille ykköstyypin diabetekseen sairastuneille.
– Haluan ehdottomasti olla tsemppinä diabeetikoille ja erityisesti niille, jotka ovat vasta sairastuneet. Haluan kertoa kaikille sairauden kanssa kamppaileville, että uskokaa unelmiinne. Niin minäkin tein. Pystyn tekemään epäsäännöllistä näyttelijän työtä diabeteksesta huolimatta. Vaikka sairauteen liittyy paljon rankkoja päiviä, en halua elää sillä asenteella, että valittaisin koko ajan, Hellén sanoo.