"Et sä täällä muuten olisi ellet haluaisi munaa" – nyt somessa leviävät väitteet rock- ja metallipiireissä koetusta väkivallasta ja ahdistelusta

Punkstoo-niminen Instagram-tili on saanut rinnalleen vastaavanlaisen tilin rock- ja metallimusiikkiin liittyen.

Punk-musiikin piireissä tapahtuva henkinen ja fyysinen väkivalta nousivat viikonvaihteessa keskusteluun, kun Punkstoo-niminen Instagram-tili alkoi jakaa anonyymien henkilöiden kokemuksia punk-musiikin piirissä tapahtuvasta väärinkäytöksestä.

Tänään Instagramiin on ilmestynytväitettyyn ahdisteluun ja häirintään sekä väkivaltaan Suomen metallimusiikkipiireissä keskittyvä Metaltoo-niminen tili. Metaltoo on tilin esittelytekstin mukaan Punkstoo-tilin sisarkanava.

– Ongelma ulottuu laajemmalle, profiilissa lukee viitateen punk-kulttuurista paljastettuihin asioihin.

Profiilissa varoitetaan jo esittelytekstissä tilin sisällön aiheista: misogynia, seksuaalinen häirintä/ahdistelu, henkinen/fyysinen väkivalta.

Tilin ensimmäinen postaus on julkaistu tänään iltapäivällä. Julkaisuja on tehty noin kymmenen ja tilille on kertynyt yli 3 000 seuraajaa.

"Yritin sanoa, etten halua"

Postauksissa anonyymit henkilöt kertovat kokemuksiaan metalli- ja rockmusiikin piireissä:

– Metallipiireissä yksi ominaispiirre on se, että koskaan et tiedä milloin joku kaivaa munan eteen sun edessä, eräs käyttäjä kirjoittaa viestissään. 

– Yritin sanoa, etten halua, niin kommentti oli "Älä viitti, et sä täällä muuten olisi ellet haluaisi munaa", kertoo 15-vuotiaana metallifestareilla ollut käyttäjä.

– Vkoa myöh (viikkoa myöhemmin) tää sama tyyppi pani mun silloin 15-vuotiasta pikkusiskoa ja vei siltä neitsyyden, kertoo eräs käyttäjä yli 20-vuotiaan muusikon käytöksestä vuosien takaa.

– Ensimmäinen yhdyntäkokemukseni oli skenejäbän toimesta tehty raiskaus, lukee yhdessä postauksessa.

Käyttäjä kertoo julkaistussa postauksessa olleensa nuoren miehen 17-vuotias fani ja sanoo miehen käyttäneen valta-asemaansa häneen hyväksi. Hän kuvailee miehen kertoneen hänelle avoimesti mieltymyksestään teineihin.

– Oli kuulemma (oletettavasti juuri tämän takia) selvittänyt suojaikäraja-asiat perin pohjin ja tanssinut vanhojentanssit kolme kertaa aina uuden tyttöystävän kanssa, käyttäjä jatkaa.

Musiikkialalla esiintyy seksuaalista häirintää 

Aiemmin tiistaina MTV Uutiset haastatteli Helsingin yliopiston tutkijatohtori Elina Seyea, joka oli tutustunut Punkstoo-tilin julkaisujen kertomuksiin. 

Tuolloin hän uskoi, että myös muita tapauksia tulee ilmi anonyymin kanavan myötä. Seye ei kuitenkaan osannut arvioida, kuinka laajaksi asia voi lopulta levitä. 

Hän kuitenkin kertoi uskovansa, että seksuaalinen häirintä ei ole punk-piireissä suurempi ongelma, kuin ylipäätään musiikkialalla.  

Muusikkojen liiton vuonna 2018 tekemän kyselyn perusteella jopa noin 50 prosenttia naisvastaajista on joutuneet työtilanteissa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. 

---

Mikäli olet kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, rikosuhripäivystys 116 006 palvelee kesällä suomeksi ma–pe klo 9–15 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille palvelee puhelinnumerossa 0800-97899.

Lue myös:

    Uusimmat