Kotimaisissa musiikkipiireissä kuohuu: Punkstoo-tili paljastaa laajan ilmiön seksuaalista häirintää, väkivaltaa ja ahdistelua – "Ei epäilystä, etteivät olisi totta"

9:26img
Katso myös: Millaisia haavoja lapsuuden seksuaalinen hyväksikäyttö jättää? Matka hyväksikäytön uhrista nuorisopsykiatriksi.
Julkaistu 19.07.2021 05:38
Toimittajan kuva

Lala Ylitalo

lala.ylitalo@mtv.fi

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Punk rock -musiikin fanit kertovat sosiaalisessa mediassa kokeneensa rajua henkistä ja fyysistä väkivaltaa tuntemiensa artistien taholta. Vuosikymmenen piireissä pyörinyt vahvistaa osan kertomuksista MTV Uutisille.

"Sisältövaroitus: seksuaalinen häirintä/ahdistelu, raiskaus. Sisältövaroitus: väkivalta, raiskaus. Sisältövaroitus: rasismi, väkivalta."

Tällaisilla saatesanoilla alkavat Instagramiin vastaperustetun punkstoo-nimisen tilin kaikki julkaisut. Tilillä julkaistaan punk rock -musiikin fanien kertomia kokemuksia etenkin seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta punk-kulttuurin parissa.

– Pyörin nuorempana punk-piireissä ja silloin 10-15 vuotta sitten eräiden skenen kovien jätkien mielestä "saanks kouria sua vitusta?" oli hauska vitsi, kirjoittaa eräs nainen. 

Lue myös: Vainoaja on lähettänyt Pirkolle ja hänen läheisilleen häirikköviestejä jo yli vuoden ajan

Tilin ensimmäinen julkaisu jaettiin Instagramissa vasta kolme päivää sitten, mutta jaettuja julkaisuja on jo useita kymmeniä ja seuraajia yli 5 000. 

MTV Uutisille asiaa kommentoi Hanna Räty, joka avasi punk-kulttuurin ongelmallisia ilmiöitä artikkelissaan jo vuonna 2018.  

– En voi kiistää, etteivätkö aiheet kuulostaisi tutuilta, Räty sanoo. 

Vaikka Instagram-tilin nimi on lähtöisin Rätyn #punkstoo-nimisestä artikkelista (viitaten seksuaalista häirintää vastustavaan #metoo-ilmiöön), ovat tilin taustalla eri toimijat.

Lue myös: Tutkimus paljastaa: Naispuolisia ystäviä väheksytään miehiä useammin vilkkaan seksielämän vuoksi 

"Ei epäilystä, etteivät olisi totta" 

Kertomukset jaetaan tilillä anonyymisti. Myös syytettyjen nimet on peitetty, mutta muutamissa tapauksissa alkukirjain on jätetty peittämättä. Räty ei kuitenkaan usko, että anonyymiyttä käytettäisiin väärin.  

– Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteivät nämä jutut olisi totta, Räty sanoo.  

– Sanotaan näin, että toki juttuja on liikkunut aina, mutta monia kokemuksia, joita tällä tilillä on jaettu, olen kuullut myös asianosaisilta itseltään. Eikä minulla ole mitään syytä epäillä, etteivätkö ne olisi tosia, hän jatkaa. 

Rätyn kokemuksien mukaan ongelmallista käytöstä näkyy etenkin vanhemmissa sukupolvissa. Nuoremmat punkkarit puuttuvat Rätyn mukaan aiempaa herkemmin näkemiinsä ongelmiin.  

–  Nuoret ovat tiedostavampia. Varmasti ihan ylipäätään yhteiskunnassa, Räty pohtii.   

"Transfobia, homofobia, rasismi ja misogynia ovat peruskamaa"

Instagram-tilillä esimerkiksi punk-artisteja tapailleet naiset kertovat kokeneensa esimerkiksi nöyryyttämistä kumppaninsa puolesta. Kyseenalaisesta käytöksestä kertovat myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvat. 

– Homona olen saanut punk-skenessä paljon asiattomia kommentteja. Olin kerran puistossa, jossa oli eri punk-porukoita. Yhden porukan kundit huuteli mulle, että homo tule ottamaan suihin. Punkkifestivaalilla minulle on sanottu, että minut pitäisi tappaa, koska olen homo. 

– Kyllähän nämä teemat – transfobia, homofobia, rasismi, misogynia – ovat ihan peruskamaa punkskenessä.  

Rätyn mukaan tilillä jaettavat esimerkit sietävätkin tulla päivänvaloon.  

– Sellainen ongelmallinen käytös, mistä tässä kohtaa puhutaan, kyllä sietääkin tulla esiin. 

Seksuaalinen häirintä vain osa ongelmaa

Julkaisuissa on jaettu kertomuksia myös esimerkiksi pedofiliasta, huumaamisista, väkivallasta sekä rajuista uhkailuista. Sivuston tekstit ovat yksityiskohtaisia. 

– Mulle selvisi siinä vaiheessa, kun se uhkasi veitsi kädessä hymyillen viiltelevänsä mua, että kyseessä ei olekaan niin hyvä tyyppi kuin antoi ymmärtää. Kun se kuristi ja repi hiuksista, ilmekään ei värähtänyt. 

– Hän löi minua baarissa avokämmenellä niin kovaa, että minulta lähti korvasta kuulo hetkeksi ja naama oli mustana seuraavana päivänä. Hän painoi tyynyn kovaa kasvoilleni ja valitteli, miten paska tyyny, kun en tukehtunut. 

– Minulla kesti aika kauan tajuta, ettei ole normaalia, että yli 30-vuotiaat miehet kyselevät 16-vuotiaalta pillukarvoituksesta, itsetyydytyksestä, lempiasennoista tai syljenkö vai nielenkö.

Lue myös: Suomessa on tuhansia pedofiileja – kriisityöntekijälle kerrotaan salatuista haluista, joita moni on hävennyt vuosia

Mukana myös tunnettuja henkilöitä 

Osassa teksteistä viitataan MTV Uutisten tietojen mukaan erääseen tunnettuun ja lukuisten punk-bändien keulakuvana tunnettuun artistiin. 

– Minua käytettiin seksuaalisesti ja taloudellisesti hyväksi. Jos en antanut niin painostettiin ja käpälöitiin. 

– Hän kouri minua ja nipisti nänneistä julkisella paikalla varoittamatta. Seksin aikana hän teki asioita, joihin pitäisi ehdottomasti saada suostumus. 

– Sain kuulla haukkumista ja kommentteja: Ootko niin nuori, ettei sulla vielä pimppikarvat kasva? 

– Tunnettu artisti tokaisi: "Sä oot tollanen laiha nainen, haluaisin panna sulta tajun kankaalle." 

 – Sain osakseni kaikenlaista naisvihaista kommenttia ja manipulointia, enkä silloin tiennyt paremmin. Seksi oli monesti suostumuksetta ja väkivaltaista.

Lapsuuden paras kaveri raiskasi Riinan, kun hän oli 13-vuotias: "Hän oli ahdistelijaksi muuttunut hirviö, jolla oli kaikki valta"

Punk-piireissä on Rätyn mukaan ollut aiemmin paljon aktiivista pään poiskääntämistä tiettyjen henkilöiden ongelmalliselta käyttäytymiseltä.  

– Ehkä tämä pakottaa nyt siihen keskusteluun. Siltä on vaikea sulkea enää silmiä, kun se tulee näin päin kasvoja, hän kommentoi.

---

Mikäli olet kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, rikosuhripäivystys 116 006 palvelee kesällä suomeksi ma–pe klo 9–15 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille palvelee puhelinnumerossa 0800-97899.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos