Etätyöstä on tullut monelle suomalaiselle osa arkea korona-aikaan. Rikollisten piireissä tämäkin muutos elämässä nähdään uutena mahdollisuutena huijata ihmisiä.
Rikolliset käyttävät poikkeusoloja ja etätyön tuomia tilanteita häikäilemättä hyväksi, minkä vuoksi tietoturvaongelmat ja riskit ovat yleistyneet. Tämä ei kuitenkaan ole yllättävää, kertoo Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen.
– Ne tekevät sitä työkseen ja silloin mikä tahansa muutos on heille mahdollisuus. Muutokset tuovat uusia keinoja herättää ihmisten kiinnostus.
Erosen mukaan rikolliset käyttävät hyväkseen esimerkiksi sitä tietoa, että ihmiset ovat sosiaalisesti eristäytyneitä, eivätkä fyysisesti kohtaa muita työtovereita päivän aikana.
– Jos esimerkiksi töissä saa jonkin linkin tai kummallisen viestin, niin on helppo lähteä kaverilta kyselemään, mikä tämä on. Sitten kun on kotona, niin ei välttämättä tule mieleen yhtä matalalla kynnyksellä kysellä.
Toinen yleistyneempi teema rikollisten piireissä on lisätä huijaukseen koronakulma, sillä he tietävät, että ihmiset ovat kiinnostuneita aiheesta.
"Etätyössä korostuu työntekijän vastuu"
Eronen kertoo, että tällä hetkellä erityisen haavoittuvaisia ovat kaikki viestimet, konferenssisovellukset ja pilvikäyttöiset sähköpostit, sillä ne ovat eniten käytössä etätyöpäivän aikana.
Esimerkiksi korona-aikaan paljon käytetyt Whatsapp, Skype, Teams ja Zoom ovat rikollisten mielenkiinnon kohteina.
Kuluttajille Eronen suosittelee, että valitsee aina sovellukset ja verkkopalvelut sellaiselta valmistajalta, joka panostaa ja puhuu tietoturva-asioista.
Kotona taas kuluttajan tulee ylipäänsä tarkastaa, että kaikki verkkolaitteet ovat päivitettyjä.
– Etätyössä korostuu työntekijän vastuu, kun et käytä työnantajan verkkoa, vaan omaa verkkoa.
Erosen mukaan on myös tärkeä muistaa, että koskaan ei pitäisi olla kiire toimia, vaikka saapunut viesti niin väittäisikin.
– Joku sanoo, että Netflix-tilaus on loppumassa tai luottokorttitiedot puuttuvat tai sinä et saa veronpalautuksia, jos et nyt heti toimi. Tämän pitäisi olla sellainen, että miksi tämä haluaa, että toimin näin.
Nettirikolliset huijaavat yksityishenkilöitä useimmiten rahan toivossa.