Etelä-Afrikassa terveydenhuollon asiantuntijat ehdottivat maanantaina, että maassa rokotettaisiin AstraZenecan koronarokotteella ensimmäiseksi testimielessä noin 100 000 ihmistä. Näin voitaisiin arvioida suojaako rokote maassa tavatun virusmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta tautimuodolta.
Etelä-Afrikka kertoi sunnuntaina lykkäävänsä rokotusten aloittamista lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämällä koronavirusrokotteella.
Syynä on tuore tutkimus, jonka mukaan rokote ei vaikuta suojaavan Etelä-Afrikassa tavatun virusmuunnoksen lieväoireiselta taudilta. Eteläafrikkalaisen Witwatersrandin yliopiston tutkimus odottaa vielä vertaisarviointia.
Hallinnon lääketieteellinen neuvonantaja ja johtava tartuntatautilääkäri Salim Abdool Karim sanoi hänen työryhmänsä ehdottaneen, että AstraZenecan rokotetta käytettäisiin porrastetummin.
Karim kertoi uutistoimisto AFP:lle, että ajatuksena olisi ensiksi rokottaa noin 100 000 ihmistä, jotta voitaisiin tarkastella vaikutusta sairaalahoitoa vaativien osuuteen. Hänen mukaansa prosessi veisi muutamia viikkoja.
1,5 miljoonaa todettua tartuntaa
AstraZenecan rokotetta koskevassa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 2 000 pääosin tervettä ja nuorta potilasta. Heistä yksikään ei kuollut tai joutunut sairaalahoitoon. Rokotteen tehoa vakavaan tautimuotoon ei tarkasteltu.
Tutkimus näyttää kuitenkin vahvistavan oletuksen, että Etelä-Afrikassa alun perin havaittu virusmuunnos voi levitä myös rokotettujen keskuudessa.
AstraZeneca kertoi uutistoimisto AFP:lle yhtiön uskovan, että sen rokote tarjoaa yhä suojaa vakavilta tautimuodoilta. Yhtiö pyrkii nyt muokkaamaan rokotetta myös virusmuunnokseen tehoavaksi.
Etelä-Afrikassa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja Afrikan mantereella. Noin 59 miljoonan asukkaan maassa oli tarkoitus aloittaa rokotukset lähipäivinä miljoonalla AstraZenecan rokoteannoksella.
Rokotteen käytön lykkäys on takaisku, mutta viranomaisten mukaan maa odottaa saavansa rokotteita myös muilta valmistajilta.
Maassa on todettu lähes 1,5 miljoonaa koronatartuntaa sekä noin 46 000 virukseen liittyvää kuolemaa.