Etelä-Afrikassa on kuollut levottomuuksissa jo liki sata ihmistä – kertasimme mistä levottomuuksissa on kyse

Entisen presidentin Jacob Zuman vangitseminen on aiheuttanut Etelä-Afrikassa levottomuuksia viime viikon perjantaista lähtien. Yksi kriisipesäke on ollut 2,7 miljoonan asukkaan kaupunki Durban.

Viime viikolla kärjistyneet mielenosoitukset ovat seurausta entisen presidentin Jacob Zuman vangitsemisesta.

Erityisesti mustien ja köyhien suosiossa ollutta presidenttiä syytetään korruptiosta, rahanpesusta ja kiristämisestä.

Zuma oli epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan varapresidentti. Häntä syytetään muun muassa lahjusten ottamisesta ranskalaiselta aseiden valmistajalta Thalesilta. Zuma kiistää väärinkäytökset.

Ostoskeskukset ammottavat tyhjyyttään

Nykyinen presidentti Cyril Ramaphosa on lähettänyt sotilaita poliisin tueksi levottomuuksien hillitsemiseksi.

Presidentti Ramaphosa on luonnehtinut levottomuuksia pahimmaksi väkivallaksi sitten rotuerottelun päättymisen 1990-luvulla.  

BBC:n mukaan jotkut kommentaattorit ovat jopa varoittaneet, että levottomuudella on "vallankaappausyrityksen" ja "kapinan" tunnusmerkit.

Lue myös: Video näyttää, kuinka vauva pudotettiin palavasta rakennuksesta mellakoiden keskellä – Etelä-Afrikan väkivaltaisuuksissa kuollut jo 72 ihmistä

Väkijoukot ovat muun muasa ryöstelleet ostoskeskuksia ja sytyttäneet rakennuksia palamaan. Moni liiketila on ryöstetty täysin tyhjäksi ja poltettu maan tasalle.

Eteläafrikkalaiset ministerit ovat varoittaneet, että ryöstelyn jatkuminen voi merkitä esimerkiksi ruokapulaa.

Okey Uchendu oli yksi monista yrittäjistä, jotka menettivät elantonsa levottomuuksien johdosta. Katso yläpuolelta eteläafrikkalaisten ajatuksia maan tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat