Uutiskanava CNN:n mukaan Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol käynnistää tutkinnan Soulin väentungoksen syistä. Hän lupasi uusia toimia, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi uudestaan.
Presidentti ilmoitti, että kansallinen suruaika jatkuu, kunnes onnettomuuden käsittely on päättynyt.
– Tämä on todella kammottavaa. Tragedia ja onnettomuus, jonka ei koskaan olisi pitänyt tapahtua. Presidenttinä olen vastuussa kansan hengestä ja turvallisuudesta, ja sydämeni on raskas painiessani tämän surun kanssa, Yoon sanoi puheessaan Korea Timesin mukaan.
Lehden mukaan pääministeri Han Duck-soo kertoi myöhemmin toimittajille, että presidentin määräyksestä suruaika olisi tästä sunnuntaista seuraavaan lauantaihin. Lisäksi Soulin keskustaan pystytetään surualttari, jolla kansalaiset voivat vierailla osoittaakseen kunnioitustaan henkensä menettäneille.
Lue myös: Video näyttää kiljuntaa ja huutoa Soulin yössä – paniikki väentungoksessa vei 150 ihmisen hengen
Presidentti kertoo määräävänsä sisäministeriön ja muut asiaan liittyvät ministeriöt tarkastamaan heti halloweenjuhlat ja muut paikalliset festivaalit, jotta näiden turvallisesta järjestämisestä voidaan olla varmoja.
Tungos syntyi kapealla kujalla
Viranomaisten mukaan lauantain tapahtumat lukeutuvat Etelä-Korean pahimpien rauhanajan onnettomuuksien joukkoon.
Tappava tungos syntyi pääkaupungissa Itaewonin kaupunginosassa, jonne kerrotaan kokoontuneen jopa 100 000 ihmistä. Kaupunginosa sijaitsee lähellä entistä Yhdysvaltain sotilastukikohtaa ja on tunnettu baareistaan ja klubeistaan.
Kapealla alamäkeen suuntaavalla kujalla syntyi väentungos, jossa ihmiset "kaatuivat kuin dominot", silminnäkijät kertoivat Yonhapille.
– Minun kaltaiseni lyhyt ihminen ei voinut edes hengittää. Näyttää siltä, että keskellä olleet ihmiset kärsivät eniten, kujan reunalla ollut naispuolinen silminnäkijä sanoi uutistoimistolle.
Lue myös: Silminnäkijät kuvailevat tragediaa Soulin yössä: ”Näky hotellin edustalla oli kuin sotaelokuvasta”
Toinen silminnäkijä kertoo AFP:lle, että hän oli tuntenut olonsa turvattomaksi juhlijoiden joukossa jo ennen kuin tilanne pääsi kärjistymään.
– Siellä oli niin paljon ihmisiä, joita vain tönittiin ympäriinsä, ja jäin kiinni väkijoukkoon, enkä päässyt itsekään aluksi ulos, paikalla ollut Jeon Ga-eul sanoi.
Kuolonuhrien tiedot vaihtelevat
Paikallisen palokunnan päällikkö Choi Seong-beom kertoi Yonhapin mukaan, että kuolleista 97 oli naisia ja 54 miehiä. Suurin osa kuolleista oli teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia.
Loukkaantuneiden määrästä on eriäviä arvioita. Etelä-Korean sisäministeriön mukaan onnettomuudessa loukkaantui noin 150 ihmistä, kun taas paloviranomaiset ovat puhuneet Yonhapin mukaan noin 80 ihmisestä.