Etelämantereen jääpeite supistuu kiihtyvällä tahdilla - jään sulaminen voi hukuttaa saaria ja rantakaupunkeja

3:59img
Julkaistu 14.06.2018 06:59
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Etelämantereesta on 25 vuoden aikana kadonnut kolme tuhatta miljardia tonnia jäätä ja tämä on nostanut valtamerien vedenpintaa vajaalla sentillä.

Kansainvälisen tiedeyhteisön julkistaman Etelämanner-raportin mukaan jään sulamisen kiihtyminen nostaa vedenpintaa entisestään.

Vuodesta 2012 jäätä on sulanut 240 miljardia tonnia vuosittain kun edeltävän parinkymmenen vuoden aikana sulamista tapahtui keskimäärin vain kolmasosa nykyisestä sulamisesta. Sulamisen kiihtyminen onkin erityisen huolestuttavaa.

– Etelämantereella on niin paljon jäätä, että jos kaikki sulaisi, merenpinta nousisi maailmanlaajuisesti yli 60 metriä, Etelämantereen tilannetta tutkiva professori Martin Siegert Grantham-instituutista kertoo.

– Olemme nyt näkemässä ensimmäisiä merkkejä siitä, että jää on alkanut sulaa, hän sanoo.

Raportin kirjoitta, professori Andrew Shepherd Leedsin yliopistosta sanoo, että juuri sulamisen nopea kiihtyminen on yllättänyt tiedeyhteisön.

Sulaminen kiihtyy, kun merivedet lämpenevät ja kelluvat jäälohkareet sulavat. Syy sulamiselle on tiedeyhteisössä selvä: ilmastonmuutos. Jos mitään ei tehdä, sulaminenkaan ei pysähdy.

– Jos lämpeneminen planeetallamme jatkuu, Etelämanner vastaa siihen sulamalla. Todisteita voi hakea menneisyydestä. Kun mennään ajassa taaksepäin muutamia miljoonia vuosia, huomaamme että Etelämantereen jääkerros oli vähäisempi kuin nyt ja myös merenpinta oli nykyistä korkeampi.

Merenpinnan noustessa ensimmäisenä ovat vaarassa saarivaltiot ja alavat maa-alueet.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat