Suurimman osan kosmetiikan jämistä voi hävittää sekajätteen mukana, mutta joidenkin aineiden kanssa kannattaa olla tarkkana.
Kierrätyksestä on tullut useimmille melko arkipäiväinen asia. Vanhasta tottumuksesta tai sen enempää asiaa ajattelematta, jätteitä saattaa mennä kuitenkin epähuomiossa vääriin paikkoihin.
Oletko esimerkiksi ajatellut, että nestemäisessä muodossa kynsilakka sisältää liuotinta ja luokitellaan näin ollen vaaralliseksi jätteeksi? Samoin kuin esimerkiksi hiuslakka, partavaahto tai deodoranttipurkki, joka vielä hieman pihisee ja kolisee?
Kokosimme yhteen näppäriä vinkkejä kosmetiikan kierrättämiseen, jolloin purkit ja purnukat päätyvät oikeisiin paikkoihin.
Lue myös: Vältä ilmakuplat, kun lakkaat kynsiäsi – toimi näin
Kynsilakka
Kaapin perälle unohtunut tai lähes tyhjä, mutta silti nestemäistä ainetta sisältävä kynsilakka ei ole sekajätettä, eli sitä ei voi sellaisenaan nakata roskikseen.
Nestemäisessä muodossa oleva kynsilakka sisältää liuotinta ja on vaarallista jätettä ja tulisi kierrättää sen mukaisesti vaarallisen jätteen keräyspisteeseen
Kuitenkin täysin tyhjä tai kokonaan kuivunut kynsilakkapullo on sekajätettä. Kynsilakan jämät saa myös kuivatettua ennen lajittelua sangen helposti. Riittää kun avaat kynsilakan korkin ja laitat sen vaikka parvekkeelle kuivumaan. Kun lakka on pohjaa myöten kuivunut, pullon voi nakata sekajätteeseen.
Vaikka ensimmäinen ajatus saattaisi olla heittää tyhjä lasinen kynsilakkapurkki lasinkeräykseen, näin ei kannata tehdä, sillä useimmiten niissä on käytetty opaalilasia tai jotakin muuta erikoislasia, jota ei voi kierrättää. Eri lasilaadut sulavat eri lämpötiloissa eivätkä siksi sovi samaan käsittelyyn.
Lue myös: Kynsilakan poistoon liittyvä yleinen ongelma ratkeaa erikoisella tavalla – tamponikikasta viraalihitti: "Nerokasta"
Aerosolit, kuten hiuslakka ja partavaahto
Hiuslakkojen, kuivashampoiden, partavaahtojen ja suihkutettavien deodoranttien, toisin sanoen aerosolien kierrätyksessä on kaksi vaihtoehtoa.
Jos aerosolipullo on täysin tyhjä, eli se ei hölsky, eikä painikkeesta painaessa pihise enää mitään ulos, pullon voi laittaa metallinkeräykseen.
Jos pullossa on kuitenkin selkeästi vielä jotain jäljellä, se on vaarallista jätettä ja tulee kierrättää sen mukaisesti.
Lue myös: Kosmetiikkalahja voi aiheuttaa ikäviä iho-oireita – ihotautilääkäri kertoo, miten vältät hutiostokset: "Turvallisin valinta useimmille"
Haju- ja partavedet
Haju- tai partavesipullo, jossa on vielä hajuvettä jäljellä kuuluu niin ikään vaarallisiin jätteisiin. Jos hajuvettä on jäljellä reippaasti, sitä ei kannata kaataa viemäriin, vaan toimittaa ongelmajätteen keräykseen.
Hajuvesipullo saattaa olla valmistettu kynsilakkapullojen tapaan opaalilasista, mikä ei sovi lasinkeräykseen.
Jos et ole aivan varma, voiko kosmetiikkaa tai jotakin muuta tuotetta laittaa normaaliin tapaan sekajätteen joukkoon, kannattaa tarkistaa, löytyykö pakkauksesta vaarallisen aineen merkkiä.
Lue myös: Tiesitkö? Näin kauan kosmetiikka säilyy – tee kevätsiivous meikkipussillesi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Näin korjaat rikki menneet meikit:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.