Pakasterasia ei kuulu muovinkeräykseen, rypistyskikka voi auttaa lajittelussa – tiesitkö näitä asioita kierrätyksestä?

1:52imgKATSO MYÖS: Säästä luontoa ja kukkaroasi itse tehdyllä biojätepussilla – katso videolta helpot ohjeet.
Julkaistu 19.11.2023 09:45

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Monella olisi jätteen lajittelussa vielä petrattavaa. Rypistyskikka paljastaa, mihin roskikseen roskasi kuuluu.

Kuinka hyvin lajittelet jätteesi?

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas kertoo tiedotteessaan seuraavansa säännöllisesti asuinkohteidensa laskennallisia jätemääriä. 

Esimerkiksi vuonna 2022 Hoasin kiinteistöjen jätepisteillä kerätyistä jätteistä jopa 61 prosenttia päätyi sekajätteeseen tarkoittaen sitä, että vain 39 prosenttia päätyi kertoon. Luvut ovat suuntaa antavia, mutta Hoasin mukaan linjassa muiden vuokrataloyhtiöiden kanssa.

Mitä biojätteeseen kuuluu? Entä toimitko oikein kartongin kanssa?

Hoasin mukaan erityisesti biojätteen ja kartongin lajittelussa olisi parannettavaa: biojätteen lajitteluaste on heikohko, eikä kartonkipakkauksia muisteta litistää. Katso Markku Pihlajan kuvapari, joka havainnollistaa kartonkipakkausten litistämisen merkityksen.

HSY kertoo, että biojätteeseen kuuluvat ruoantähteet, hedelmien, vihannesten ja kananmunien kuoret, kahvin- ja teenporot suodatinpusseineen, kalanperkeet, pienet luut, kovettuneet rasvat, talouspaperit ja paperiset lautasliinat sekä pienet puupalat, kuten jäätelö- ja hammastikut. 

Lue myös: Mitä teet käytetylle leivinpaperille? Tätä et ehkä ole hoksannut

Mihin roska kuuluu? Jos et tiedä, toimi näin

Hoasin vastuullispäällikkö Marika Nyyssönen muistuttaa tiedotteessa, että väärään jäteastiaan laitettu jäte päätyy aina sekajätteeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdenkin ihmisen väärin lajitellut roskat saattavat johtaa siihen, että koko jäteastia joudutaan viemään poltettavaksi. Lajittelu kannattaa, sillä sekajäte tulee jätteistä kalleimmaksi.

Jätepisteissä on yleensä kuvallisia lajitteluohjeita, jotka auttavat selvittämään, mihin mikäkin jäte kuuluu. Epäselvissä tapauksissa laita roska sekajätteeseen. HSY muistuttaa kuitenkin, että sekajätteeseen eivät kuulu vaaralliset jätteet, sähkölaitteet tai metalliesineet. 

Paristot ja akut voit viedä kauppojen keräyspisteisiin, lääkkeet apteekkiin ja sähkö- ja elektroniikkaromu ja isot määrät palamatonta romua kuuluvat Sortti-asemille.

Lue myös: Nyt biojätteet on lajiteltava jäteastiaan tai kompostoitava

Metallia, paperia vai muovia? Rypistysniksi paljastaa

sipsi_EtuRypistyneenkin sipsipussin saa palautettua omaan muotoonsa, mikä viittaa siihen, että se on muovia. Asian voi tarkistaa pussin ohjeista.MTV

Aina ei ole itsestään selvää, kuuluuko roska metalli-, muovi- vai paperiastiaan. Jos tuotteessa ei ole ohjeita tai ne ovat kuluneet pois, voi kokeilla Hoasin vinkkaamaa rypistystestiä, jonka avulla metallin, muovin ja paperin voi erottaa toisistaan.

Metalli ja paperi jäävät kasaan rypistettäessä, mutta muovi palautuu alkuperäiseen muotoonsa. Sipsipussi on oiva esimerkki jätteestä, jonka voisi luulla joutavan metallien joukkoon, mutta itse asiassa se kuuluukin muovinkeräykseen. 

Lue myös: Älä tee näin käytetylle joulupaperille – "Moni ihmettelee, miksi..."

Miksi muovi ei aina kuulu muovinkeräykseen? Miten pakasterasia tai tuorekelmu kierrätetään?

Tiesitkö, että aina muovia ei kuulu laittaa muoviastiaan?

HSY muistuttaa sivuillaan, että muoviastiaan kuuluvista muovipakkauksista esimerkkejä ovat myytävän tuotteen pakkaamiseen käytetty muovinen rasia, kääre, pussi tai pullo. Myös esimerkiksi ostosten yhteydessä tulleet muovipussit kuuluvat muovinkeräykseen.

Sen sijaan muunlaiset muoviesineet, kuten rikkinäiset lelut ja kastelukannut tai vaarallisen aineen jäämiä sisältävät pakkaukset, eivät kuulu muoviastiaan.

Yllätyksenä voi tulla, ettei pakasterasiakaan kuulu muovinkeräykseen. Käyttökelvoton pakasterasia kuuluu HSY:n mukaan sekajätteeseen tai Sortti-aseman muovinkeräykseen. Niin ikään tuorekelmukaan ei kuulu muovinkeräykseen, vaan sekajätteeseen.

Entä tiedätkö, miten seksilelut tai kynsilakkapullo kierrätetään?

Lue myös: Pitääkö muovi pestä ennen kierrätystä ja mitä keräykseen saa laittaa? MTV kokosi vastauksia yleisiin kierrätyspulmiin

Katso myös: Jopa neljännes keräysastioiden muovista on väärää tavaraa. Mitä ongelmia siitä syntyy?

2:07imgMitä haittaa on siitä, että keräysastioihin päätyy "väärää muovia"?

Lue myös: Yksi termi voi hämätä: Muistathan, että koirankakka ei kuulu biojätteeseen?

Lue myös: Muista tämä, kun teet ruokaa jouluna – kinkkurasva ei kuulu viemäriin: "Kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Hoas, HSY

Tuoreimmat aiheesta

Kierrätys