Facebook on alkanut kysellä eurooppalaisilta käyttäjiltä lupaa kasvojentunnistusteknologian käyttöön tunnistaakseen henkilöt sosiaalisen median palveluun lisätyistä kuvista ja videoista, uutisoivat useat mediat.
Katso yllä olevalta videolta keskustelua Facebookin tietojenkeruusta. Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan Zuckerbergin sijaan senaattorit tulisi laittaa syytteeseen.
Eurooppalaisilta Facebook-käyttäjiltä on alettu kysyä lupaa henkilötietojen käsittelyyn 25. toukokuuta voimaan tulevan tiukentuneen Euroopan tietosuoja-asetuksen takia. Kyselyn avulla Facebook yrittää saa käyttäjiltä kuitenkin lupaa kasvojentunnistusteknologian käyttöön.
BBC:n mukaan Facebookin liike on vähintään kiistanalainen.
Kasvojentunnistuksen käyttö loppui lyhyeen vuonna 2012
Facebook aloitti kasvojentunnistuksen käytön muun muassa Euroopassa jo vuonna 2011, mutta lopetti pian teknologian käytön viranomaisten ja yksityisyyskampanjoiden painostuksen takia. Ilta-Sanomat uutisoi vuonna 2011, että Saksan oikeus tuomitsi Facebookin kasvojentunnistusteknologian Euroopan tietosuojalakien vastaiseksi.
CNBC:n mukaan vuonna 2012 myös Irlannin tietosuojaa valvova viranomainen DPC käski Facebookia hävittämään kaiken kasvojentunnistusdatan, jota se oli kerännyt. Facebook myöntyi.
Vastikään Yhdysvalloissa Facebook on haastettu oikeuteen kasvojentunnistusteknologian käytöstä ilman käyttäjien selkeää suostumusta. Yhtiötä voisi pahimmillaan odottaa jopa miljardien sakot.
Käyttäjän manipulointia?
Kun kysely tietojen käytöstä tulee Facebook-käyttäjän etusivulle, hän voi yhdellä klikkauksella hyväksyä kasvojentunnistusteknologian käytön. Jos käyttäjä ei hyväksy teknologiaa, hänen täytyy mennä syvemmälle asetuksiin saadakseen kasvojentunnistuksen todella pois päältä.
Facebook yrittää perustella käyttäjille kasvojentunnistusteknologian käyttöä sillä, että se suojaa heitä kuvien väärinkäytöksiltä.
Techcrunch kirjoittaa, että Facebookin temppu on varsin epärehellinen, sillä pelolla yritetään manipuloida ihmisiä suostumaan kasvojentunnistusteknologian käyttöönottoon. Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen myös kirjoittaa lehden sivuilla, että teko on täysin moraaliton, mutta mahdollisesti myös laiton.
Tietoturva-asiantuntijat eivät ole varmoja, onko Facebookin temppu todella laillinen pian voimaan tulevan Euroopan tietosuoja-asetuksen alla. Irlannin tietosuojaa valvovan viranomaisen mukaan monia kysymyksiä on vielä auki, kuten se, täytyykö Facebookin skannata myös kasvojentunnistuksesta kieltäytyneiden käyttäjien kasvot käyttääkseen teknologiaa.
Techcrunch arvioi, että asiaa tullaan käsittelemään varmasti oikeudessa.
Lähteet: BBC, Techcrunch, CNBC, Ilta-Sanomat