Valtaosa koronatukea saaneista yrityksistä ei olisi tarvinnut tukea, koska ne olisivat pysyneet voitollisina myös ilman sitä. Asia ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuksesta, joka tarkastelee koronakriisin seurauksena käyttöön otettujen yritystukien kohdentumista erilaisille yrityksille.
Lisäksi jo ennen koronapandemiaa tappiolla olleet yritykset saivat tutkimuksen mukaan koronatukia jopa muita yrityksiä useammin.
Koronatuet nostivat tutkimuksen mukaan vain hyvin harvan yrityksen voitolliseksi.
– Voitollisuuteen liittyvät tulokset ovat hyvin kiinnostavia, koska ne liittyvät vahvasti konkurssiriskiin, sanoo tiedotteessa tutkimuksesta vastannut Etlan tutkimuspäällikkö Olli Ropponen.
Lue myös: Tuore tutkimus: Koronatuet pelastivat työpaikkoja, mutta heikensivät työn tuottavuutta
Kohdentuivatko tuet huonosti?
Etlan mukaan on huomionarvoista, että tuet kohdentuivat systemaattisesti useammin vähemmän tuottaville yrityksille sekä sellaisille yrityksille, jotka eivät vaikuta normaaliaikanakaan elinkelpoisilta. Tuottamattoman toiminnan keinotekoinen säilyttäminen vaikuttaa tutkimuksen mukaan haitallisesti tulevaan tuottavuuskehitykseen.
– Huolestuttavaa on, että tuet kohdistuivat muita useammin mediaanituottavuuden alapuolella oleviin yrityksiin. Tämä vaikuttaa tulevaan tuottavuuteen negatiivisesti, koska työvoima ja pääoma jäävät herkemmin matalamman tuottavuuden yrityksiin sen sijaan, että ne siirtyisivät tuottavampaan toimintaan, Ropponen sanoo tiedotteessa.
– Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että tuet toki pyrkivät valtaosin säilyttämään toimintaa.
Tutkimuksessa todetaan, että kansainvälisen taloustieteellisen kirjallisuuden perusteella yritystuet ovat onnistuneet lisäämään työllisyyttä ja pienentämään yritystoiminnan sulkemisen todennäköisyyttä. Tukien vaikutukset ovat kuitenkin olleet tutkimuksen mukaan usein suuremmat pienille yrityksille kuin suurille yrityksille.
Tutkimus on osa työ- ja elinkeinoministeriön laajaa koronatukien arviointisarjaa vuosina 2020–2024.